Konzum od AZTN-a traži ocjenu koncentracije s Kerumom

konzum-ulaz-logo-largeU Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja potvrdili su da su primili službeni zahtjev Konzuma da ocijene dopuštenost koncentracije između Konzuma i Keruma, ali ga nisu razmatrali “jer je prijedlog nepotpun”

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić uveo je u priču o mogućem preuzimanju trgovačkoga lanca Kerum Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja bez obzira na to što je splitski gradonačelnik Kerum demantirao da su postigli dogovor o prodaji.

Iz institucije koju vodi Olgica Spevec kazali su u četvrtak da su primili službeni zahtjev Konzuma da ocijene dopuštenost koncentracije između Konzuma i Keruma, ali ga nisu razmatrali “jer je prijedlog nepotpun”.

Nova pravila o tržišnom natjecanju dopuštaju tvrtkama da zatraže tzv. prenotifikaciju, izjašnjavanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja prije nego što se sklopi ugovor, ali moraju dostaviti čvrste dokaze da su u ozbiljnim pregovorima.

U Agenciji objašnjavaju da se kao “čvrsti” dokaz uzima pismo namjere ili memorandum o razumijevanju te su zatražili od Konzuma da ih dostave u roku od 30 dana. U protivnom, njihova se prijava neće razmatrati, to više što je splitski gradonačelnik Kerum javno demantirao da prodaje tvrtku.

Čelni ljudi Agencije navode da prenotifikacija nije nepoznata pojava u europskoj praksi tržišnog natjecanja, a tvrtke posežu za njom kada žele disciplinirati poslovnog partnera i spriječiti ga da u isto vrijeme vodi pregovore o prodaji tvrtke s više tvrtki.

Inače, Kerum ima 89 trgovina i oko tri posto tržišnog udjela, čime bi Konzum stekao 30-ak posto tržišnog udjela na nacionalnoj razini. No, dopuštenost koncentracije, objašnjavaju u AZTN-u, ocjenjuje se na lokalnom tržištu, pa je jedan od kriterija broj prodavaonica unutar 20 minuta hoda.

Todorić bi, navodno, preuzeo brend i Kerumove zaposlenike, ali bi trgovačke centre uzeo u dugoročan najam. Sličan ugovor sklopili su Mercator i Getro.

Kerum, navodno, za svoj lanac traži 200 milijuna eura, što odgovara vrijednosti njegova godišnjeg prometa, no malo bi tko izbrojio toliki novac u sadašnjoj situaciji, to prije što se i zaduženost tvrtke vrti oko te brojke.

Na pitanje hoće li AZTN-u dostaviti tražene informacije, Konzum je u četvrtak tek šturo odgovorio “da ne pregovaraju” s Kerumom, što bi moglo značiti da se Todorić i splitski gradonačelnik nisu uspjeli dogovoriti. (Večernji list)

Prethodni članakPrihodi Krke premašili milijardu eura
Sljedeći članakKonzum odustaje od Kerumovih trgovina