Konzumacija vina: Samo nek’ je domaće

Čak 93% konzumenata vina ističe kako više vole domaća vina, a samo 7% njih svoj je glas dalo vinima koja dolaze iz inozemstva

Vinska smo zemlja pa nas ne treba iznenađivati podatak da ukupno 89,9% građana barem ponekad pije vino. Četvrtina njih (25,8%) vino pije barem jednom tjedno, a samo u posebnim prilikama to čini 23,9% domaćih potrošača.

Da vino konzumiraju rijetko navodi 16,2% ispitanika, barem jednom mjesečno ovo piće si priušti njih 14,9%, a da ga konzumiraju svaki dan ističe nemalih 9,1% sudionika istraživanja.

Pritom je crno vino popularnije među konzumentima vina s 55,2% udjela, bijelo vino preferira njih 41,1%, a rose je najčešći izbor za 3,8% konzumenata.

Malo je kategorija u kojima se potrošački etnocentrizam tako jasno očituje kao u vinu. Naime, čak 93% konzumenata vina ističe kako više vole domaća vina, a samo 7% njih svoj je glas dalo vinima koja dolaze iz inozemstva.

Podijelimo li Hrvatsku na vinske regije, vidimo da Dalmacija ima malu prednost pred Slavonijom i Istrom. Naime, da najviše vole piti vino koje dolazi iz Dalmacije navodi trećina konzumenata (33,1%), dok su slavonska vina najdraža za njih 24,6%, a istarska za 23% konzumenata. Potom dolazi Hrvatsko zagorje s 14,6%, dok je na začelju Moslavina s 4,7% udjela.

I na kraju, postavili smo i pitanje gdje hrvatski građani najčešće kupuju vino. Najveći dio njih, ukupno 62,1%, izjavilo je da to čini u trgovini, a značajan je broj i onih (30,2%) koji vino kupuju kod vinara u rinfuzi. U vinoteci, pak, vino kupuje 7,7% konzumenata ovoga pića.

Istraživanje o konzumaciji vina proveli su Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal tijekom lipnja 2017. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Prethodni članakDobit Koestlina pala 27 posto, prihodi blago porasli
Sljedeći članakNiža dobit Badela zbog vrijednosnog usklađenja tražbina prema Agrokoru