Kosovo ukinulo zabranu uvoza robe iz Srbije

kosovo-granica-ploca-largeKosovske su vlasti ukinule zabranu nakon što su kosovski carinici tijekom jutra uspješno razmješteni na dvama graničnim prijelazima

Kosovske su vlasti u petak ukinule zabranu uvoza robe iz Srbije, nakon što su kosovski carinici tijekom jutra uspješno razmješteni na dvama graničnim prijelazima na sjeveru zemlje, Jarinju i Brnjaku, javio je Kosovski radio.

Na graničnom prijelazu Merdare na granici sa Srbijom kosovski carinici danas od 12 sati dopuštaju uvoz robe iz Srbije, prvi put od 20. srpnja kada je kosovska vlada zabranila uvoz jer Srbija nije dopustila uvoz robe s pečatom kosovske carine.

Prema riječima voditelja te carinske ispostave Shkelzena Osmanaja, preko tog prijelaza u nekoliko sati prešlo je pet tegljača sa žitom iz Srbije.

Na svim kosovskim graničnim prijelazima osim onih na sjeveru od petka je dopušten uvoz robe iz Srbije.

Kosovska ministrica trgovine i industrije, Mimoza Kusari Lila, potvrdila je da su teretnjaci s robom iz Srbije ušli na Kosovo, ali ne i s Kosova u Srbiju.

“Mi smo u kontaktu s lokalnim poduzećima i očekuje se da će danas ili sutra prvi kamion s Kosova prijeći u Srbiju i tako ćemo vidjeti kako funkcionira sporazum postignut u Bruxellesu 2. rujna”, izjavila je Mimoza Kusari Lila.

Kosovo i Srbija postigli su 2. rujna u Bruxellesu, u nastavku dijaloga započeta u ožujku, dogovor o carini i carinskim žigovima, pošto su sporovi zbog toga potkraj srpnja bili uzrok nasilja na sjeveru Kosova u blizini graničnih prijelaza prema Srbiji.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci potvrdio je u petak da su kosovski carinici tijekom jutra uspješno razmješteni na dvama graničnim prijelazima na sjeveru zemlje, Jarinju i Brnjaku, te je pozvao građane Kosova na mir i suzdržanost.

Na izvanrednoj sjednici kosovske vlade Thaci je izvijestio o akciji koju su poduprli KFOR, EULEX i veleposlanici vodećih zapadnih zemalja akreditiranih u Prištini.

Trgovinska razmjena Srbije i Kosova u prva četiri mjeseca 2011. godine iznosila je 121,57 milijuna dolara i veća je za 14,3 posto nego u istom razdoblju prošle godine.

Iz Srbije je isporučena roba u vrijednosti 121,3 milijuna dolara, što je povećanje od 14,3 posto, a kosovski izvoz u Srbiji povećan je za 5,1 posto i iznosio je 0,27 milijuna dolara. Robna razmjena u 2010. iznosila je 395,23 milijuna dolara. (H)

Prethodni članakTesco u Kini planira otvaranje 25 prodajnih objekata godišnje
Sljedeći članakProgram/blagajna za ugostiteljstvo i trgovinu