Kostić: Preuzimanjem Star šećera ulazimo na tržište EU

miodrag kostic - mk grupa- star secer - midiKomisija za zaštitu konkurencije još nije donijela odluku o koncentraciji na tržištu, dok vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić kaže da bi s četiri šećerane u Srbiji ova kompanija imala kapacitet za izvoz na tržište EU.

Ako bi Komisija za zaštitu konkurencije dozvolila Miodragu Kostiću da kupi šećeranu “Star šećer” iz Sente, kompanija Sunoko, koja posluje u okviru MK Grupe, držala bi tri četvrtine tržišta šećera u Srbiji.

Komisija navodi da, za sada, raspolaže samo podacima koje je dostavio Sunoko, što nije dovoljno da utvrde pravo stanje na tržištu i donesu ispravnu odluku. Komisija će zatražiti podatke od ostalih sudionika na tržištu šećera, kao i od ministarstava i relevantnih institucija.

Nadležni smatraju da tržišno učešće sudionika u proizvodnji šećera u Srbiji ne mora biti u skladu s tržišnim učešćem proizvođača u veleprodaji šećera jer svaki proizvođač može prodavati i van domaćeg tržišta.

Komisija će, također, procijeniti u kojoj mjeri najavljeno ukidanje proizvodnih kvota za šećer u EU može utjecati na proizvođače šećera i njihov izvoz. Postoji bojazan da će izvoz biti ugrožen i da bi to moglo izazvati viškove na domaćem tržištu.

Miodrag Kostić, predsjednik MK grupe je rekao kako će u slučaju da ova grupacija postane vlasnik i četvrte šećerane u Srbiji, ona biti konkurentnija na europskom tržištu, odgovarajući na pitanje kako komentira navode iz Komisije za zaštitu konkurencije.

Kostić navodi da njegova kompanija trenutno proizvodi 350.000 tona šećera godišnje, što je 150.000 tona više nego što bi trebalo Srbiji.

“Kupovinom šećerane u Senti proizvodit ćemo još više, ali ćemo biti i spremniji za ulazak u EU. Povećanjem proizvodnje u Srbiji treba podržati kako bismo u budućnosti imali nekoliko kompanija koje će biti konkurentne na europskom tržištu. Rumunjska i Bugarska to nisu napravile i danas nemaju svoje šećerane. Ulaskom Srbije u EU naše referentno tržište biti će 500 milijuna ljudi, a ne sedam milijuna. To znači da morate praviti tvrtke koje mogu odgovoriti velikim zahtjevima. U suprotnom, ako antimonopolska komisija za mlijeko, ulje, šećer, brašno i meso to ne bude vidjela, naših tvrtki neće ni biti”, zaključuje Kostić. (SEEbiz.eu/Politika.rs)

Prethodni članakHrvatska vina na festivalu La Cité du Vin u Bordeauxu
Sljedeći članakU prvom tromjesečju hrvatski BDP porastao više od 2 posto