Kozmo: Utrostručit ćemo tržišni udio!

entoni-sosic-largeKozmo drogerije na hrvatskom tržištu drže čvrstu drugu poziciju, a u 2010. zabilježili su rast od 30 posto te otvorili dvostruko više drogerija od konkurencije

U razgovoru s Entonijem Sošićem, predsjednikom Uprave Kozma, doznali smo da za 2011. Kozmo ima velike planove – 20 novih drogerija, privatnu robnu marku i još mnogo pogodnosti i akcija za kupce.

Nakon pet godina poslovanja unutar koncerna Agrokor, Kozmo drogerija se početkom 2010. godine osamostalila i danas je u vlasništvu Nexus Alpha fonda. Možete li nam za početak reći nešto više o toj akviziciji i što se od tad promijenilo?
Fond Nexus Alpha prepoznao je potencijal drogerijskog tržišta i priliku za daljnji razvoj Kozma. U posljednjih godinu dana aktivnosti na drogerijskom tržištu značajno su se intenzivirale, u skladu s promjenama navika potrošača koji su prepoznali prednosti kupovine u drogerijama u odnosu na kupovinu u supermarketima i trgovinama mješovitom robom.

Kozmo je među potrošačima od početka prepoznat kao drogerija koja postavlja trendove u skladu sa željama svojih kupaca.

U kakvom ste danas odnosu s Agrokor koncernom?

Agrokor je jedna od najznačajnijih tvrtki u jugoistočnoj Europi i svatko iz poslovnog sektora teži s njom imati partnerski odnos.

Mi smo proizašli iz tog koncerna te je logično da smo i dalje u dobrim odnosima i surađujemo. Isto tako, s Konzumom smo imali zajedničku karticu kojom su kupci ostvarivali brojne pogodnosti.

Sada je to postao program nagrađivanja pod nazivom MultiPlusCard u kojem su uz nas uključeni još i Zagrebačka banka, Tisak, Atlas Airtours i T-Mobile, čime je to nadišlo okvire samog Agrokora.

Koliko Kozmo drogerija ima danas u Hrvatskoj i planirate li otvorenje novih?
Naša posljednja drogerija otvorena je 10. ožujka u Cavtatu i sada imamo ukupno 60 Kozmo drogerija u Hrvatskoj. Širenje nastavljamo te ćemo samo u 2011. godini otvoriti još 20-tak novih prodavaonica.

Kozmo je najveća hrvatska drogerija i mi moramo voditi brigu o potrebama svih naših potrošača. To znači da nećemo otvarati nove prodavaonice samo u trgovačkim centrima i top lokacijama u pješačkim zonama, već u čitavoj zemlji. Tu prije svega moram spomenuti otoke i male gradove.

Kako ste zadovoljni poslovnim rezultatima u 2010. godini i u kojoj mjeri ste osjetili krizu?
Financijski podaci u Kozmu su tretirani kao poslovna tajna, no razloga za zadovoljstvo imamo jer smo u 2010. godini rasli po stopi od 30 posto te otvorili dvostruko više prodajnih mjesta nego konkurencija.

Kriza je za nekoga opasnost, a za nekoga prilika. Mi smo je prepoznali kao priliku te ćemo iz nje izaći jači nego prije, prvenstveno zahvaljujući atraktivnim akcijama i pogodnostima koje redovito pripremamo za kupce.

Prisutni ste i na tržištu Bosne i Hercegovine, kakve rezultate postižete tamo?
U studenom 2007. godine otvorena je prva Kozmo drogerija u Bosni i Hercegovini te je do danas otvoreno 14 drogerija. Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da su nas i tamošnji kupci prepoznali kao drogeriju u kojoj su nam njihove želje i zadovoljstvo na prvom mjestu.

Planirate li otvaranje Kozmo drogerija i u drugim državama u regiji?
Potaknuti dobrim rezultatima na tržištu BiH, razmatramo opcije i za druge zemlje u okruženju.

Koje su prednosti drogerija u odnosu na hiper i supermarkete koji nude sličan asortiman?
Glavne prednosti drogerija vezane su upravo uz način kupnje jer kupac ima priliku gledati, isprobavati i komunicirati o proizvodu. U drogerijama se puno lakše donese odluka o korištenju nečeg novog, dok u klasičnom retailu to nije slučaj.

kozmo-drogerija-ulaz-large-midiKoncept drogerije je prvenstveno orijentiran na ponudu proizvoda za njegu, bebe, ljepotu i zdravlje te brigu o kućanstvu. Klasična trgovina, pak, sadrži više segmenata i odjela poput mesnice, pekare i sl., pa se i izbor određenih kategorija razlikuje. U klasičnim trgovinama nećete moći naći toliki izbor parfema i dekorativne kozmetike.

I na kraju, djelatnici u Kozmu u svakom su trenutku spremni pomoći kupcu stručnim savjetom, jer se redovito educiraju o različitim proizvodima i trendovima, dok je takvu specijalizaciju teže napraviti u velikoj trgovini proizvoda široke potrošnje.

U kojoj mjeri je značajan asortiman vlastite robne marke i planirate li njegov razvoj?
Vlastita robna marka važan je dio asortimana kojim se ističe status vlastitog poslovanja i stječe povjerenje kupaca. Prepoznali smo potrebe naših kupaca za robnom markom pa zasad mogu samo najaviti kako će Kozmo uskoro i predstaviti vlastitu robnu marku na kojoj radimo već određeno vrijeme.

Posebnost i glavna komparativna prednost Kozmo robne marke bit će suradnja s nizom malih manufaktura i obiteljskih obrta, koji će nam omogućiti kvalitetan i kontroliran proizvod, u potpunosti izrađen od strane domaćih tvrtki i korištenjem hrvatskih resursa.

Kako se borite s konkurencijom i po čemu se izdvajate od vaših konkurenata?
Mi se s konkurencijom ne borimo, ona nas potiče da budemo bolji i proaktivniji u svom pristupu kupcima. Smatramo kako je ključ uspjeha Kozma naša orijentiranost prema kupcima te njihovim željama i potrebama.

Tako kupcima pravodobno komuniciramo sve pogodnosti koje ih očekuju u našim drogerijama te pažljivo osluškujemo njihove zahtjeve prilikom kreiranja posebnih ponuda te otvorenja novih poslovnica.

Naime, s obzirom na sve izraženije potrebe kupaca za drogerijskom robom, smatramo kako i onima izvan velikih gradskih središta treba omogućiti da dođu do tih proizvoda.

Također, s obzirom da sve naše akcije i posebne ponude provodimo za naše kupce, njihovo nam je mišljenje izuzetno važno pa ih rado potičemo da nam jave svoje prijedloge na Facebooku, mailom ili u direktnom kontaktu u drogerijama.

Na službenoj Facebook stranici Kozma kupci predlažu razne kategorije proizvoda koje bi voljeli vidjeti u sklopu Kozmo srijede, ali i nove lokacije za Kozmo drogerije diljem Hrvatske. Njihove prijedloge i želje uvažavamo i na taj način je najbolje izražena filozofija predanosti kupcima koja se očituje i kroz slogan “gdje je sve po mom”.

Koliki vam je tržišni udio na domaćem drogerijskom tržištu i kako gledate na njegov daljnji razvoj širenjem lanaca poput Müllera i Bipe?
Što se tržišnog udjela tiče, naše nam analize govore da imamo između 10 i 15 posto domaćeg tržišta čime držimo čvrstu drugu poziciju. S obzirom na konstantan rast drogerijskog tržišta u Hrvatskoj, plan nam je tržišni udio Kozma utrostručiti.

Proteklu godinu smo završili s 56 drogerija diljem Hrvatske, a danas imamo već 60 prodajnih mjesta. U Kozmu cijenimo izvrsnost i važnu kariku u postizanju tržišnog uspjeha predstavljaju naši zaposlenici, kojih trenutno ima više od 300. Samo smo prošle godine zaposlili više od 100 novih ljudi, od čega čak 80 u drogerijama.

Svaki tjedan primjećujemo vaše snažne promotivne akcije na određene proizvode, a sve je popraćeno i opsežnom marketinškom podrškom. Kakve rezultate postižu spomenute tjedne akcije i kakve su reakcije kupaca?
kozmo-srijeda-largeOsnovna politika Kozma je ići ususret kupcima, njihovim željama i potrebama pa zato redovito pripremamo razne akcije, dodatne popuste, programe nagrađivanja vjernosti te ostale pogodnosti na kojima gradimo dugoročan odnos s njima.

Izuzetno dobar primjer takve akcije je popularna Kozmo srijeda u sklopu koje tjedno odobravamo popuste na određenu kategoriju proizvoda.

Osim Kozmo srijede, imamo i razne bonuse – Trendy bonus, Moj kućni bonus i Bonus za mame koje kupcima, ovisno o njihovim preferencijama, redovito šaljemo mailom, a oni onda ostvaruju popuste na proizvode koji su im potrebni.

Također, prema unaprijed određenoj dinamici izdajemo i korisne vodiče, besplatne knjižice sa savjetima koje kupci mogu naći u našim drogerijama te na web i Facebook stranici Kozma.

Kakve planove imate za budućnost i na što ćete se fokusirati?

U budućnosti ćemo najveći naglasak staviti na razvoj privatne robne marke, projekt koji upravo pokrećemo i u koji ćemo uključiti najbolje male manufakture i obiteljske obrte iz Hrvatske.

No, iako nas strategija razvoja privatne marke prilično okupira, nastavljamo i s otvorenjima novih drogerija kako bismo do kraja godine ostvarili planirani rast i razvoj.

Također, nastavit ćemo kupcima nuditi posebne pogodnosti i akcije na koje su navikli i zbog kojih nam, u velikoj mjeri, poklanjaju svoje povjerenje, a u pripremi je i nekoliko većih promotivnih projekata.

Prethodni članakSanta – voda iz parka prirode
Sljedeći članakHrvatski vinari na sajmu “ProWein 2011”