Kraš: Potpisan ugovor o preuzimanju Karoline

christian-blatnig-werner-gritsch-marica-vidakovic-leoreny-bahlsen-nadan-vidosevic-ftdPredsjednik Uprave Kraša Nadan Vidošević danas je u Osijeku potpisao ugovor kojim je Kraš, od prodavatelja Lorenz Bahlsen Snack World GmbH iz Klagenfurta, kupio 99,57 posto udjela u temeljnom kapitalu Karoline, tvornice keksa, vafla i slanica, iz Osijeka.

Preuzimanje Karoline značajno je događanje u godini u kojoj Kraš obilježava 100. obljetnicu poslovanja i nastavlja potvrđivati svoju poziciju lidera na konditorskom tržištu Jugoistočne Europe, komentiraju iz tvrtke.

U svom obraćanju Vidošević je istaknuo kako je razmišljanje o budućnosti tajna opstanka Kraša i u najtežim vremenima krize. “Tako smo i danas, kupnjom Karoline u Osijeku, osigurali kvalitetniju proizvodnju i plasman naših proizvoda na domaće i regionalno tržište, ali i diljem svijeta. Kraševi proizvodi prodaju se na svim kontinentima, a istaknuo bih kako se preko 3000 tona naših napolitanki proda samo u Saudijskoj Arabiji”, kazao je.

Karolina je, prema njegovim riječima, “dobro uređena tvrtka koju će biti lako integrirati u Kraševu strukturu jer dijelimo istu poslovnu logiku i poslovne vrijednosti”.

O prethodnim akvizicijama Kraša govorila je prokuristica tvrtke, Marica Vidaković, pritom navodeći primjer tvornice “Mira” u Prijedoru koja je, nakon ulaska u sastav Kraša, povećala proizvodnju za gotovo 600 posto, a taj je rast pratilo i povećanje plaća radnicima.

“U Osijeku su sva radna mjesta sigurna, visina plaće regulirana je kolektivnim ugovorom koje imaju i Kraš i Karolina”, istaknula je Vidaković.

Potpisivanju ugovara nazočili su i članovi Uprave Kraša Tomislav Jović, Darko Radišić i Tomislav Ljutić, te direktor Službe financija Damir Bulić i zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Jadranka Ivčić, dok je Lorenz zastupao vlasnik Leoreny Bahlsen, zatim predsjednik Uprave Karoline, Werner Gritsch, i član Uprave Lorenza, Christian Blatnig.

Potpisanim ugovorom utvrđeno je da će se sljedeće dvije godine Lorenz Bahlsenov slani program i dalje proizvoditi na istoj lokaciji u Osijeku.

“Premda ponovno mijenjanje vlasnika donosi neizvjesnost za djelatnike Karoline, ističem da je partnerstvo s Krašem najbolje što im se moglo dogoditi. Ono jamči sigurnost i stabilan razvoj tvrtke te njezin opstanak na tržištu keksa i vafla”, istaknuo je Leoreny Bahlsen.

Nakon svečanosti potpisivanja ugovora uručena je i novčana donacija za nabavku dječjih krevetića Odjelu pedijatrije KBC Osijek.

karolina-povijest-zgrada-midiOsječka Karolina tvrtka je bogate povijesti. Još 1909. Stjepan Piller kupio je Slavonija mlin, a potom mu promijenio ime u Dragica mlin ili njemački Karolina Muhle. Tijekom 20. stoljeća Karolina je proširivala asortiman, prvo keksima i vaflima, a nakon drugog svjetskog rata i slanicama, čajnim pecivom i flipsom. Ime Sloboda, koje je dobila 1946. godine, 2003. mijenja u Lura keksi kada postaje dio Lura grupe.

Godine 2005. ponovno joj se vraća povijesno ime Karolina, a već sljedeće godine ulazi u sastav Lorenz Bahlsen grupe. Tvrtka zapošljava 250 radnika. Najpoznatiji brendovi Karoline su keksi Moto i napolitanke Jadro.

kras-ulaz-tvrtka-large-midiKraš je lider konditorske proizvodnje u Jugoistočnoj Europi. Od 1992. godine Kraš je u vlasništvu malih dioničara. Pored matične proizvodnje smještene na lokaciji Maksimir, vlasnik je i tvornice Mira u Prijedoru, najvećeg proizvođača keksa i vafla u Bosni i Hercegovini. Kraš je izvozno orijentirana kompanija  i u ovom trenutku oko polovice proizvodnje izvozi na tržišta regije, zapadne Europe i prekomorja.

Tržišta Jugoistočne Europe Kraševa su domicilna tržišta na kojima posluje putem vlastitih podružnica osnovanih u Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji, Češkoj i Slovačkoj. Među najpopularnije brendove na domaćem i regionalnom tržištu ubrajaju se Dorina, Bajadera, Životinjsko carstvo, Kiki, Bronhi i Domaćica. Na prekomorskim tržištima pak najpriznatiji proizvodi su Napolitanke, Griotte i Dorina čokolade.

Prethodni članakNajljepši pokloni za Valentinovo u Tisak media centrima
Sljedeći članakFoto vijest: ‘Povijesni’ TV spot Karlovačke pivovare