Kriza izazvala pad Ikeine prodaje u Češkoj

ikea-prag-ceska-midiProdaja ovog trgovca namještajem i kućanskom opremom bila je slabija unatoč činjenici da se broj kupaca povećao s gotovo 10 milijuna u 2009. na 10,886 milijuna 2010.

Češka Ikea je u poslovnoj godini koja je završila kolovozu 2010., zabilježila pad prodaje sa 7,28 milijarde kruna (oko 291 milijuna eura) na 6,39 milijarde kruna (oko 256 milijuna eura), prenosi češki internetski portal Prague Daily Monitor (PDM).

Švedska tvrtka, koja u Češkoj ima četiri robne kuće s namještajem i kućanskom opremom, prvi je put na tom tržištu zabilježila pad prodaje zbog ekonomske krize, izjavila je Jindra Valova, Ikeina glasnogovornica za Češku.

Portal prenosi kako tvrtka nije objavila svoju zaradu za ovu poslovnu godinu.

Inače, Ikeina prodaja bila je slabija unatoč činjenici da se broj kupaca povećao s gotovo 10 milijuna u 2009. na 10,886 milijuna 2010.

Kompanija je također morala smanjiti cijene zbog sve veće konkurencije. Naime, u zadnjih nekoliko godina, njihov je najveći konkurent austrijska Grupa XXXLutz otvorila šest novih trgovina u Češkoj, a ove su godine otvorili i robnu kuću u Pragu.

Ikea planira otvoriti nove robne kuće u gradu Hradec Kralove, te na periferiji glavnog češkog grada. (Bankamagazin)

Prethodni članakPredstavljena nova knjiga recepata s Vegetom
Sljedeći članakDelta širi poslovanje u Bugarskoj