Kupce najviše poštuju hotelijeri, slijede trgovina i banke

kupac-usluga-midiPovodom svjetskog dana zahvale (International Thank you Day), koji se obilježava 11. siječnja, hrvatska mystery shopping agencija Heraklea istražila je koliko su djelatnici u raznim sektorima zahvaljivali svojim kupcima na posjetu ili kupnji u drugoj polovici 2010. godine.

Od tri različita sektora – bankarstva, hotelijerstva i maloprodaje – najbolji su rezultati zabilježeni u hotelijerstvu. Tamo je, naime, svaki djelatnik zahvalio gostu što je odsjeo upravo u njihovom hotelu i koristio njihove usluge.

Slijedi maloprodaja, u kojoj je, naravno, najveći promet kupaca, a tamo je kupcima zahvaljivalo 72% djelatnika, što znači da četvrtina djelatnika u maloprodaji kupcima nije zahvalila. Pitamo se, jesu li ti kupci nastavili tamo obavljati svoje (svakodnevne) kupovine, pitaju se u Heraklei.

zahvala-tabela-midiNa posljednjem se mjestu smjestilo bankarstvo –  djelatnost u kojoj je zahvala iznimno bitna, budući da su proizvodi i usluge koji se nude u ovoj djelatnosti iznimno slični. Tamo je klijentima na dolasku zahvalilo 66 posto djelatnika, odnosno trećina to nije učinila.

Zahvala je svakako najbolji način završetka suradnje jer kupcu pruža osjećaj vrijednosti što uvelike pojačava njegovu namjeru povratka i ponovne kupnje, a to ukazuje na ostvarivanje dugoročnih odnosa te se odražava na uspješnost poslovanja. Stoga postavljamo pitanje: jesmo li zahvalni svakom kupcu/klijentu/korisniku koji nas posjeti?, zaključuje se u istraživanju.

Prethodni članakMakedonija: Vitaminka gradi novi pogon
Sljedeći članakTOP 10 maloprodajnih trendova u zadnjih 20 godina