Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Vrijeme je za mlado vino!

Andre Vonnier Beaujolais Nouveau mlado vino na policama Metro Cash & Carryja

U svim Metro veleprodajnim centrima diljem Hrvatske od četvrtka, 19. studenog, možete pronaći Beaujolais Nouveau lyonske vinarije Andre Vonnier te uživati u prvim kapima mladog vina te Beaujolais slavlju.

Treći četvrtak u studenome važan je datum svim vinoljupcima diljem svijeta. Minutu iza ponoći, diljem svijeta, od Pariza do New Yorka začuje se isti zvuk: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! – Stigao je mladi Beaujolais!

Uzvik je to kojim se slavi dolazak mladog vina te skidanje čepa s prve boce mladog vina. Ova stara francuska tradicija svakog trećeg četvrtka u studenom oživljava diljem svijeta, a da to bude slučaj i u Hrvatskoj, pobrinuo se Metro Cash & Carry hrvatskom tržištu predstavlja Beaujolais Nouveau vinarije Andre Vonnier.

Riječ je o vinu autohtone francuske sorte gamay od koje je sazdano vino u većini, no manji dio, svega desetinu, čine ostale sjajne francuske sorte. Ovo vino nastalo ručnim branjem grozdova, svoju pitkost duguje tzv. jagodnom vrenju, tehnikom koja čuva svježinu i voćnu kvalitetu vina, bez izlučivanja gorkog tanina iz kožice.

Beaujolais Nouveau se pije mlad – u prosječnim berbama do svibnja sljedeće godine, a najduže do treće godine njegova života. Samo najbolji primjerci, proizvodi vrhunskih vinara, poboljšavaju se godinama, a mogu trajati i do 10 godina.

Prvi će beaujolaisi i ove godine biti otvoreni u Novom Zelandu, a ostali će slijediti pomicanje kazaljki na satu, sve do vinske Kalifornije.

“Nadamo se da ćete i vi uživati u ovoj francuskoj tradiciji uz čašicu Le Beaujolais Nouveaua te u ugodnom i veselom društvu. S beaujolaisom se odlično spajaju jednostavna jela poput kobasica i krumpira, omleta od šunke ili piletine s umakom, ali i razni sirevi poput Camemberta, Briea, Roqueforta, Bucherona i Mimolettea”, poručuju iz Metroa.

Društvo sirevima mogu činiti i krekeri, baguette, grožđe i orašasti plodovi. Stoga, ohladite ga na idealnih 17 stupnjeva, okružite se dragim ljudima i nazdravite nakon desetotjednog vrenja novoj vinskoj sezoni punom čašom i iz širok osmijeh.

Bon appétit et à votre santé!

PROMO

Prethodni članakPad tržišta piva u 2014.
Sljedeći članakOprema za trgovine: Poticaj za kupnju