Listopad je u znaku Dana kruha – evo kako obilježiti ovaj datum

U Pan-peku, domaćem pekarskom lideru svaki je dan – dan kruha, a ove godine su priredili niz aktivnosti kako bi ukazali na važnost ove namirnice

U listopadu se u cijelom svijetu obilježavaju Dani kruha, s ciljem iskazivanja zahvalnosti za kruh i sve plodove zemlje te podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti, a obilježavanje dana kruha poklapa se i povezuje sa Svjetskim danom hrane koji pada na datum 16. listopada.

Obilježavanje Dana kruha u svijetu
U SAD-u se Dani kruha obilježavaju kao Bread for the World Sunday, kada se crkve i zajednice mole i zalažu za politike i programe koji mogu pomoći u iskorjenjivanju gladi te siromaštva u zemlji i svijetu.

U Armeniji se kruh smatra simbolom života i blagostanja te je dio mnogih običaja. Primjerice, kada se mladenci vjenčaju, preko njih se prebaci veliki komad lavasha, tradicionalnog armenskog kruha, a to je znak da će imati sretan brak.

U Njemačkoj se Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju kao Tag des Deutschen Brotes, kada se slavi raznolikost i kvaliteta njemačkog kruha koji ima više od 3000 vrsta. Njemačka pekarska komora dodjeljuje nagrade najboljim pekarima i proizvođačima kruha u zemlji.

Dani kruha u Hrvatskoj
Kod nas se Dani kruha najviše obilježavaju u školama i vrtićima kako bi djeca od malih nogu naučila cijeniti hranu i upoznala se s procesom nastanka kruha. Tradicionalno se znaju održavati i raznoliki sajmovi i izložbe, a neizostavni su i svečani blagoslovi kruha i plodova zemlje u crkvama.

U Pan-peku, domaćem pekarskom lideru svaki je dan – dan kruha, a ove godine su priredili niz aktivnosti kako bi ukazali na važnost ove namirnice. Za sve svoje kupce organizirali su Facebook kreativni natječaj u kojemu je najkreativniji crtež nagrađen s čak mjesec dana gratis kruha u Pan-pek poslovnici po izboru!

Pan-pek je ugostio i dječji vrtić iz Vrbovca kako bi zajednički ispekli najfiniji kruh i vidjeli kako izgleda proizvodnja kruha u prostorima ovog pekarskog lidera.

I na kraju podsjećamo kako u najbližoj Pan-pek pekarnici svakog dana možete kupiti svježe pečen, hrskav, mirisan i raznovrstan kruh i peciva.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakViše od 70.000 djelatnika dm-a u međunarodnoj inicijativi Tjedni zdravlja
Sljedeći članakKampanja “Jedna Kala, jedno hvala” ujedinila Hrvatsku u valu zahvale vatrogascima