Made in Slovenia – Slovenski proizvodi na stolovima hrvatskih potrošača

Danas na našem tržištu možemo pronaći brojne brendove slovenskih proizvođača, a da hrvatsko tržište ima potrebu za slovenskim proizvodima govori brojka da je Slovenija u 2022. na hrvatsko tržište izvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 413,4 milijuna eura.

Prepoznatljivost slovenskih proizvođača na tamošnjem tržištu uglavnom se promiče kroz sheme kvalitete te oznake koje se fokusiraju na izvornost i podrijetlo. To bi značilo da se u srži proizvoda nalazi priča koja postaje sve važnija za slovenske proizvođače i prerađivače hrane. Razlog je jasan, a leži u tome da put do potrošača utiru oznake koje postaju svojevrsna dodana vrijednost koju nude potencijalnom kupcu.
Prema web stranici Naša super hrana, koja je u nadležnosti slovenskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane, sedam je oznaka kvalitete koje mogu ishoditi slovenski proizvođači.

Prema našem istraživanju tri četvrtine hrvatskih potrošača smatralo je da su slovenski proizvodi jednako kvalitetni kao hrvatski

Riječ je o oznakama koje definiraju shemu namijenjenu proizvodima s jedinstvenim svojstvima. Bilo da je riječ o ekološki prihvatljivoj proizvodnji, brizi o dobrobiti životinja ili smanjenju ekološkog otiska tijekom prerade i transporta, riječ je o jamstvu potrošačima da iza svakog proizvoda stoji posvećenost kvaliteti i transparentnosti.

U Europskoj uniji postoji niz europskih shema kvalitete koje počivaju na europskim propisima te pružaju zaštitu i certifikaciju različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a za njih se, jasno je, “natječu” i slovenski proizvođači.

NACIONALNE OZNAKE
Međutim, uz europske sheme u Sloveniji postoje i nacionalne sheme kvalitete koje su propisane njihovim Zakonom o poljoprivredi i obuhvaćaju oznake Odabrana kvaliteta, Znak više kvalitete i Integrirana proizvodnja.

Poljoprivredni proizvodi i hrana koji nose oznaku “Izabrana kvaliteta” predstavljaju posebnu kategoriju proizvoda koji se ističu po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje. Ova oznaka može obuhvatiti različita svojstva, uključujući sastav proizvoda, ekološki prihvatljivu proizvodnju, kvalitetu sirovina, dobrobit životinja te način obrade i prijevoza.

Postoje dva zaštitna znaka koji se koriste za označavanje ovih proizvoda: “izabrana kvaliteta”, primjenjiva na proizvode bez obzira na podrijetlo osnovne sirovine te “izabrana kvaliteta-Slovenija”, koja je rezervirana isključivo za proizvode uzgojene i prerađene u Sloveniji. Proizvođači moraju dobiti potvrdu o sukladnosti svojih proizvoda s odobrenom specifikacijom od certifikacijskih tijela prije korištenja ovih oznaka.

Proizvodi označeni kao “viša kvaliteta” nadmašuju minimalne standarde propisane za tu vrstu proizvoda. To uključuje veći udio voća ili drugih sastojaka, odsustvo dodataka, ekološku prihvatljivost proizvodnje te dobrobit životinja. Specifična svojstva proizvoda definirana su prema sastavu, senzorskim i fizikalno-kemijskim svojstvima te načinu proizvodnje. Primjeri nacionalne oznake više kvalitete uključuju med s određenim postotkom vlage i HMF (hidroksimetilfurfural) koncentracije, kokošja jaja s dodatkom Omega-3, proizvode s Omega-3, polutvrdi sir bez konzervansa te pileće meso s oznakom “izvor selena”.

Znakovi kvalitete naglašavaju i integriranu proizvodnju koja podrazumijeva kontrolirano korištenje agrotehničkih mjera radi očuvanja prirodnih resursa i smanjenja negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi.

Svi proizvođači koji pristupaju ovim shemama kvalitete moraju zadovoljiti jasno definirane uvjete određene propisima ili specifikacijama proizvoda. Ove sheme omogućuju prepoznavanje proizvoda s posebnim svojstvima, bilo zbog načina proizvodnje, utjecaja zemljopisnog područja ili primjene tradicionalnih procesa i sastojaka.

Prepoznatljivost i kvaliteta slovenskih proizvoda čine ih konkurentnima čak i u globalnim okvirima

Upravo to su stupovi oko kojih se gradi priča lokalnih proizvođača na domaćem, ali i na stranim tržištima, a danas na hrvatskom tržištu možete naći slovenske brendove poznatih proizvođača koji svoju poziciju na našem tržištu grade prateći aktualne potrošačke preferencije.
Možemo pronaći brojne brendove slovenskih proizvođača, a da Hrvati vjeruju slovenskom znamo još od 2011., kada smo u suradnji s Hendalom proveli istraživanje koje je pokazalo značajnu naklonost hrvatskih potrošača prema slovenskim proizvođačima.

TRENDOVI SLOVENSKOG IZVOZA
Argeta, Barcaffe, Cockta, Fructal, Paloma, Donat, Mlinotest i brojni drugi brendovi Made in Slovenia već su desetljećima kao domaći na hrvatskom tržištu, a još 2011. čak 74,4 posto hrvatski potrošača reklo je kako smatra da su slovenski proizvodi jednako kvalitetni kao hrvatski. Njih 14 posto istaknulo je tada da su slovenski proizvodi bolje kvalitete, a 11,6 posto da su lošije kvalitete od hrvatskih proizvoda.

S obzirom na značajnu prisutnost slovenskih proizvoda u našim trgovačkim lancima, jasno je da njihova popularnost u košaricama hrvatskih građana nikako ne jenjava. Kako smo saznali iz slovenskoga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane, u 2022. godini je vrijednost njihove robne razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s inozemstvom iznosila 5,4 milijardi eura. Pritom se mogu pohvaliti pozitivnim trendovima i brojkama u porastu. Naime, u 2022. je izvoz porastao za 13 posto, a većina trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima odvijala se sa zemljama članicama Europske unije. U referentnoj 2022. taj udio trgovine iznosio je čak 82 posto ukupne robne razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Udio robne razmjene sa zemljama bivše Jugoslavije, bez uključene Hrvatske, iznosio je 7 posto, a kada je riječ o razmjeni s Hrvatskom, Slovenija je u 2022. na hrvatsko tržište izvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 413,4 milijuna eura, što je činilo 20,4 posto ukupnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda uopće u tom razdoblju.

Većina toga su proizvodi iz tarifnih skupina kao što su mliječni proizvodi, jaja, med i pića te alkohol i ocat. Potreba očito postoji, a brojke pokazuju da je Hrvatska strateški bitan partner slovenske proizvodnje.

GLOBALNA KONKURENCIJA
Slovenski proizvođači kontinuirano prilagođavaju svoje proizvode i strategije tržištu, što rezultira dugoročnom prisutnošću njihovih brendova na hrvatskom tržištu. Osim što slovenski proizvođači pridaju veliku važnost kvaliteti i izvornosti svojih proizvoda, oni također aktivno sudjeluju u očuvanju tradicionalnih tehnika proizvodnje i receptura koje se prenose s generacije na generaciju. Na taj se način ne samo osigurava autentičnost proizvoda, već se također čuva bogata kulturna baština i identitet Slovenije.

Osim što su cijenjeni na lokalnoj razini, slovenski brendovi sve više privlače pažnju i interese potrošača diljem svijeta. Njihova prepoznatljivost i kvaliteta čine ih konkurentnima čak i u globalnim okvirima, što otvara nova tržišta i prilike za rast i daljnji razvoj slovenske prehrambene industrije. Tako je primjerice dio izvoza u Hrvatsku, dodaju iz tamošnjeg Ministarstva, usporediv s udjelom izvoza u Italiju. Preostala tri najvažnija izvozna partnera su im Austrija, Njemačka te Bosna i Hercegovina.

Pametno korištenje digitalnih alata omogućuje proizvođačima da dosegnu širu publiku i izgrade međunarodno prisustvo svojih brendova

Ukupni izvoz u ovih pet zemalja čini 61 posto ukupnog izvoza, a kada je riječ o strukturi vrijednosnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, najviše, odnosno 17 posto u toj strukturi, otpada na izvoz raznih prehrambenih proizvoda, 15 posto su meso i mesne prerađevine, 13 posto su mliječni proizvodi, jaja i med, a vrijedno je spomenuti i da čak 9 posto otpada na pića, alkohol i ocat.

PUT DUGOROČNOG USPJEHA
Nadalje, slovenski proizvođači aktivno surađuju s lokalnim zajednicama, potičući održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje. Kroz različite projekte i inicijative, oni podržavaju lokalne poljoprivrednike, promiču ekološki prihvatljive prakse i doprinose općem prosperitetu zajednice.

Važno je istaknuti i ulogu slovenskih institucija i regulatornih tijela u promicanju kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda. Strogi standardi i propisi osiguravaju da svaki proizvod koji nosi nacionalne oznake kvalitete ispunjava najviše standarde sigurnosti hrane i kvalitete sastojaka. To pridonosi povjerenju potrošača i jača reputaciju slovenskih proizvoda kao pouzdanih i kvalitetnih proizvoda.

Uz sve navedeno, važno je istaknuti i ulogu digitalizacije u promociji slovenskih proizvoda na globalnom tržištu. Digitalne platforme omogućuju proizvođačima lakši pristup potrošačima diljem svijeta, što otvara nove kanale distribucije i promocije. Pametno korištenje digitalnih alata omogućuje proizvođačima da dosegnu širu publiku i izgrade globalno prisustvo svojih brendova.

Ulaganje u istraživanje i razvoj novih proizvoda i tehnologija ključno je za dugoročni uspjeh slovenske, kao i bilo koje druge nacionalne prehrambene industrije. Inovacije u području proizvodnje, pakiranja i distribucije omogućuju proizvođačima da ostanu konkurentni na dinamičnom tržištu i zadovolje promjenjive potrebe potrošača.

Sve u svemu, slovenski proizvođači hrane imaju značajan utjecaj na domaćem i međunarodnom tržištu. Njihova predanost kvaliteti, izvornosti i održivosti osigurava da slovenski proizvodi zauzimaju sve važnije mjesto na stolovima potrošača diljem svijeta. Kroz kontinuirano ulaganje u kvalitetu, inovacije i društvenu odgovornost, slovenski proizvođači hrane nastavit će graditi svoj ugled i ostvarivati uspjeh u Hrvatskoj i regiji, ali i na globalnoj razini.

Made in Slovenia – Izjave

Atlantic Grupa, SBU Donat – Rosana Turk, Regional Brand Building Manager
Donat se smatra jednim od važnijih prirodnih bogatstava jer kombinacija minerala u vodi, koja nastaje prirodnim putem, povoljno utječe na probavni sustav i čini ga jedinstvenim u svijetu. Brinući se o zaštiti i obnavljanju izvora, svake godine crpimo samo onoliko Donata koliko ima njegova prirodnog prirasta. Upravo zbog godišnjeg ograničenja u količini, prodaja Donata usmjerena je na nekoliko odabranih tržišta s najvećim potencijalom. Hrvatska je izuzetno važno tržište za Donat te se s 19-postotnim rastom količinskog i 14-postotnim rastom vrijednosnog tržišnog udjela u kategoriji gaziranih prirodnih mineralnih voda u 2023. godini po prodaji nalazi odmah iza Slovenije. Prema našem dosadašnjem iskustvu, za postizanje poslovnih ciljeva, razvoj tržišta te posljedično rast prodaje i vrijednosti brenda, ključno je izvrsno partnerstvo na tržištu.

Atlantic Trade, partner za distribuciju i prodaju Donata na hrvatskom tržištu, kao i Donat, dio je Atlantic Grupe. Međutim, sama činjenica da smo dio iste grupacije nije jamstvo uspjeha. Presudno je imati zajedničke ciljeve, usklađeno surađivati te imati otvoren protok informacija i mišljenja među oba sudionika. Prodajne ciljeve stoga uvijek postavljamo zajedno, a distributera detaljno upoznajemo sa svim marketinškim i komunikacijskim aktivnostima. U sklopu operativnih zadataka surađujemo na dnevnoj razini jer upravo distribucijski tim implementira marketinške aktivnosti na prodajnom mjestu. Na mjesečnim sastancima analiziramo stanje brenda na tržištu i u konkurentskom okružju. Za relevantnu interpretaciju poslovnih i marketinških rezultata te dijagnostiku brenda iznimno su važni elementi: iskustvo, detaljno razumijevanje pozicije brenda Donat i visoka motiviranost zaposlenika u Atlantic Tradeu.

Mlinotest – Jernej Murn, direktor prodaje i marketinga
Mlinotest je jedno od najznačajnijih slovenskih poduzeća. Možemo se pohvaliti s više od 150 godina tradicije na području mlinarstva, pekarstva i tjesteničarstva te stalnim ulaganjem u razvoj i tehnologiju. Posljednjih godina Mlinotest se učvrstio kao najveći proizvođač svježe tjestenine u regiji jugoistočne Europe. S glavnim pogonom za proizvodnju njoka i svježe punjene tjestenine u Ajdovščini, proizvodnjom svježe tjestenine u Karlovcu te proizvodnjom njoka, svježe punjene tjestenine i lazanja u Rumi, premašujemo 3.500 tona godišnje proizvodnje. Tijekom proizvodnje koristimo isključivo najbolje sirovine koje su pažljivo odabrane prema najvišim standardima kvalitete.

Osim svježe tjestenine, Mlinotest ima više od 60 godina dugu tradiciju u proizvodnji sušene tjestenine. U Mlinotestu smo posebno ponosni na investiciju u tvornicu sušene tjestenine u 2023. godini: dvije nove proizvodne linije koje povećavaju kapacitete i dodatno poboljšavaju kvalitetu naše tjestenine. Asortiman sušene tjestenine vrlo je bogat i uključuje sve od raznih kratkih tjestenina, tjestenina u gnijezdima, kako od 100% durum pšenice ili s dodatkom jaja, tako i specijalnih heljdinih tjestenina, pirovih ili pak tjestenina od cjelovitih žitarica. U skladu s najnovijim trendovima, asortiman smo obogatili i s “al bronzo” tjesteninom i proteinskom tjesteninom. Proizvode izvozimo u 25 zemalja, a najveća izvozna tržišta su Italija i Hrvatska (tu smo prisutni već desetljećima), dok nam je u narednim godinama najveći cilj zapadna Europa. Na hrvatskom tržištu zastupljeni smo vlastitom tvrtkom Žitoproizvod kroz koju učinkovito pokrivamo sve kanale distribucije, dok će nam u budućnosti fokus biti na dodatnom razvoju gastro segmenta.

Delamaris Zagreb – Alen Zorić, direktor
Hrvatsko tržište opskrbljujemo proizvodima brendova Pivka i Delamaris. To su proizvodi iste grupacije Pivka – Delamaris, koja djeluje povezano od 2009. godine. Pivka peradarstvo posluje od 1959. godine na području proizvodnje pilećeg mesa i proizvoda, dok Delamaris već više od 145 godina proizvodi riblje konzervirane proizvode. Sveukupno prodajemo u 28 stranih država. Najznačajnija su tržišta Slovenija, Hrvatska, Austrija te Bosna i Hercegovina. Na hrvatskom smo tržištu prisutni s cjelokupnim asortimanom, što uključuje svježu piletinu, pileću preradu i konzervirane ribe. Delamaris je na hrvatskom tržištu prisutan već dugi niz godina i pojam je skuše s povrćem.

Izola Brand je jedna od najprodavanijih ribljih konzervi na tržištu. Pored toga, osigurali smo vrlo dobar servis dostave. Na primjer, današnje narudžbe se isporučuju već sutradan, odnosno 24 sata od klanja, što jamči kupcu najsvježiju robu. Pivkin najveći program je pileće meso i pileći proizvodi. Imamo najprodavanije pileće ćevapčiće i ražnjiće, hrenovke i salame, što je za nas veliki uspjeh. Jedini u regiji smo se obvezali na 100% bez antibiotika u svim fazama uzgoja piletine, što prelazi zahtjeve certifikata DNV-a. Kod svježe piletine imamo dosta potencijala za rast jer su kupci iznimno zadovoljni našom kvalitetom. Tu smo, radimo sve da budemo svaki dan bolji i kada nas kupci posjete uvijek će biti dobrodošli.

JUB – Siniša Soldić, direktor
Tvrtka JUB slavi 149 godina postojanja, što predstavlja tradiciju neprekidnog poslovanja koja je svrstava među najstarije proizvođače građevinskog materijala i kemijskih proizvoda na području središnje i jugoistočne Europe. Na hrvatskom tržištu JUB proizvodi pojavljuju se već od samih osnutaka poduzeća. JUPOL, kao sinonim za unutarnju boju, i dalje je naš najsnažniji i neprepoznatljiviji brend te danas pod njime prodajemo 14 različitih proizvoda. Višegodišnji smo dobitnici različitih međunarodnih priznanja koja govore o kontinuiranom povjerenju potrošača koje traje neprekidno u dugom periodu. JUB je postao jedan od rijetkih proizvođača koji je objedinio vlastitu proizvodnju svih komponenti fasadnog sustava. Vlastiti laboratoriji su po opremljenosti na razini najboljih instituta i osiguravaju stalnu kontrolu i postojanost kvalitete. Snažan rast prodaje bilježimo i na programu JUBIZOL fasadnih sustava.

Sa sve više uspjeha razvijamo koncept projektne prodaje koji povezuje različite sudionike u gradnji od arhitekata, projektanata, izvođača, investitora, građevinske tvrtke pa sve do trgovačke mreže, ne preskačući nikoga u tom lancu. Značajan iskorak radimo i u segmentu marketinških aktivnosti. U proteklih nekoliko godina razvijen je koncept JUB cornera i uređeno je više od 80 prodajnih mjesta prema JUB standardima. S ovim konceptom i njegovom nadogradnjom nastavljamo i dalje. Novi načini prodaje, društvene mreže, mlade generacije, digitalizacija trgovanja i poslovanja i nove ciljne skupine predstavljaju izazov u sljedećem periodu. Iza JUB Hrvatska uspješna je poslovna godina u kojoj smo ostvarili rast prihoda od prodaje i rast profitabilnosti. Godinu smo završili s gotovo 19 milijuna eura neto prihoda, što nas svrstava među najznačajnije poslovne subjekte u svojoj branši. Na planu smo i realizacije strateških ciljeva koje smo postavili do 2026. godine.

Prethodni članakProljetno čišćenje – Godina smanjene prodaje na promociji
Sljedeći članakPom-Bär za male genijalce – “Genijalce potakni, svijet pomakni”