Mali potrošači, velika vrijednost

Kod proizvoda za bebe i djecu četiri su kategorije u zadnjih godinu dana zabilježile pad količinske i vrijednosne prodaje, a pozitivnim se trendom mogu pohvaliti dvije kategorije

U sklopu proizvoda za bebe i djecu promatramo šest kategorija proizvoda. To su dječje pelene, vlažne maramice za bebe, njega beba, dječja hrana, dječji čajevi i dojenačko mlijeko.

Prema prodajnim rezultatima koji ne uključuju Cash&Carry, institucionalnu prodaju, ljekarne i diskontne objekte, četiri kategorije su u zadnjih 12 mjeseci zabilježile pad prodaje (dječje pelene, njega beba, dječja hrana, dojenačko mlijeko), a dvije kategorije su ostvarile pozitivan rezultat (vlažne maramice za bebe, dječji čajevi).

DJEČJE PELENE
U posljednjih godinu dana prodano je 137,8 milijuna komada dječjih pelena, što je 7% manje nego u godini ranije. Vrijednosna prodaja smanjena je za 5,5% i iznosila je 213,9 milijuna kuna. Vodeći proizvođači u kategoriji su Procter&Gamble (Pampers), SCA Hygiene (Libero), Violeta (Violeta) te privatne robne marke koje nose 35% količinske prodaje.
VLAŽNE MARAMICE ZA BEBE
Kategorija uključuje vlažne maramice koje se koriste prilikom mijenjanja pelena. Namjena im je pranje i vlaženje bebine kože (mora pisati Baby). Mogu biti s dodatkom losiona, mlijeka, ulja i sl. Maramice čija namjena nije isključivo pranje dječje kože ne spadaju u ovu kategoriju.
Vlažne maramice su u zadnjih 12 mjeseci ostvarile količinski rast od 5,3% na 582,5 milijuna prodanih komada, dok je vrijednosna  prodaja uvećana 2,8% i iznosila je 93,1 milijuna kuna. Vodeći proizvođači u kategoriji su Alkaloid (Becutan), Beiersdorf (Nivea), Hipp (Hipp), Johnson&Johnson (Johnson&Johnson), Procter&Gamble (Pampers), Sapro (Baby Cool, Hops), Violeta (Violeta, Higi) te privatne robne marke koje nose 34% količinske prodaje.
NJEGA BEBA
Ova kategorija uključuje proizvode za njegu bebine kože. Oni vlaže i štite bebinu osjetljivu kožu. Kategorija uključuje i proizvode koje mogu koristiti i odrasli, ali prvenstveno moraju biti namijenjeni za bebe. Proizvodi mogu biti u obliku mlijeka, krema, gela ili ulja. Kategorija s količinskom prodajom od 549 tisuća litara u 2013. bilježi pad od 4,6%, dok je ostvarena vrijednosna prodaja od 56,9 milijuna kuna za 1,3% manja nego u godini ranije. Vodeći proizvođači u kategoriji su Alkaloid (Becutan), Beiersdorf (Nivea), Hipp (Hipp), Jadran galenski laboratorij (Jadran galenski laboratorij), Johnson&Johnson (Johnson&Johnson, Penaten), te privatne robne marke.
DJEČJA HRANA
U kategoriju dječje hrane ubrajamo tri zasebne kategorije – mokra dječja hrana, suha dječja hrana i dječji sokovi. Mokra dječja hrana obuhvaća svu hranu za dojenčad kojima nije potrebna dodatna priprema, tzv. “ready to eat”. Na svim takvim proizvodima obavezno je naznačeno da je to hrana za dojenčad ili malu djecu. Suha dječja hrana uključuje hranu za bebe koja se priprema s vodom ili mlijekom. Na proizvodima mora biti navedeno da se radi o hrani za bebe i malu djecu (npr. keksi i dvopek za bebe i djecu, žitarice za bebe i malu djecu). Kategorija ne uključuje pšeničnu krupicu (griz). Dječji sokovi obuhvaćaju sokove i vodu za dojenčad. Na takvim je napitcima naznačeno da su napravljeni specifično za dojenčad i malu djecu. Gledano u cjelini, kategorija dječja hrana u promatranom godišnjem razdoblju bilježi blagi pad. Količinski je ostvaren rezultat od 2,7 milijuna prodanih kilograma, što je 0,8% manje u odnosu na prethodnu godinu, dok je vrijednosna prodaja istodobno smanjena za 1,2% na 131,7 milijuna kuna. Vodeći proizvođači u kategoriji su Bambi Banat (Bambi), Bebivita (Bebivita), Fructal (Frutek), Hipp (Hipp) i Podravka (Lino, Podravka).
DJEČJI ČAJEVI
Ova kategorija obuhvaća čajeve za male bebe i za djecu. Uglavnom se radi o biljnim čajevima koji mogu biti u granulama, vrećicama i sl. Također, kategorija uključuje i instant čajeve za bebe i djecu, te čajeve protiv grčeva za male bebe (npr. Čaj od komorača). Prodajni trendovi u kategoriji dječji čajevi tijekom zadnjih 12 mjeseci bilježe pozitivan predznak pa je tako prodano 2% više količina ili 84,2 tisuće kilograma, pri čemu je vrijednosna prodaja rasla 0,1% na okruglih 10 milijuna kuna. Vodeći proizvođači u kategoriji su Domaco (Bebimil), Hipp (Hipp, Bebivita) i Podravka (Ciciban).
DOJENAČKO MLIJEKO
Pod kategoriju dojenačko mlijeko spada mlijeko koje se daje bebama kao nadomjestak ili kao zamjena za majčino mlijeko.
U posljednjih godinu dana količinska prodaja kategorije iznosila je 0,6 milijuna kilograma ili 3,8% manje nego u prethodnih 12 mjeseci. Vrijednosna prodaja istovremeno je pala za 1,3% na 61,7 milijuna kuna. Vodeći proizvođači u kategoriji su Hipp (Hipp, Bebivita), Milupa (Aptamil, Milumil), Nestlé (Nan, Nestlé).

Milanka Ćorić
Mlađi voditelj klijenata

Prethodni članakMercator opet u fokusu
Sljedeći članakVirovitičko-podravska županija gradi Centar za razvoj mliječnih proizvoda