Mali trgovci nezadovoljni ugovorima s TDR-om

cigarete-maloprodaja-kiosk-midiMali trgovci nezadovoljni su novim ugovorima o prodaji s Tvornicom duhana Rovinj (TDR) koji su trebali stupiti na snagu 1. siječnja, a kojima ih TDR, kako kažu, ucjenjuje niskim rabatom.

Stoga je dio malih trgovaca na svoja prodajna mjesta izvjesio natpise kojima upozoravaju da se kod njih ne mogu kupiti TDR-ove cigarete, odnosno da se mogu kupiti do isteka zaliha.

Mali trgovci tvrde kako im je tim ugovorima osnovna marža za kupnju TDR-ovih proizvoda smanjena s 4,4 posto na 1,5 do 2 posto, dok se sve ostale naknade s trgovcima dogovaraju posebno.

Kako kioscima cigarete, uz bonove za mobitele i novine čine 90 posto prodaje, mali trgovci kažu kako će takvi ugovori rezultirati zatvaranjem 2.000 prodajnih mjesta te oko 5.000 otkaza.

U Udruženju malih trgovaca, koje prema procjenama ima oko 1.500 članova, upozoravaju i kako moraju držati i TDR-ove brendove koji se ne prodaju, osigurati im policu, platiti ih, a ni nakon isteka tri mjeseca ne mogu ih vratiti niti prodati na akciji.

Divna Trstenjak u ime sekcije Kiosci Udruženja malih trgovaca Zagreba ističe kako im na šteki cigareta TDR-a, koja stoji 180 kuna, s novim rabatima zarada iznosi svega tri kune minus neporezna i druga davanja, a na šteki konkurencije od primjerice 170 kuna, pak, zarade je 23 kune.

TDR želi preko malih trgovaca izbaciti konkurenciju, smatra Trstenjak napominjući da kada zatvore male trgovce, izbacili su i konkurenciju.

Voditelj ureda za odnose s javnošću Adris grupe Predrag Grubić ističe pak kako su se TDR-u dramatično promijenili uvjeti poslovanja, kako njihovu prodajnu politiku diktiraju tržišni uvjeti te su u skladu s tim promijenili svoju prodajnu politiku pa tako i model obračuna visine naknade trgovcima.

Dodaje kako im je prodajnu politiku odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Grubić kaže kako se ne radi ni o kakvom sukobu TDR-a i dijela malih trgovaca, već malog TDR-a i globalnih tvrtki koje su nametnule nove tržišne okolnosti.

TDR-u su se dramatično promijenili uvjeti poslovanja i nije više u stanju snositi teret prema trgovcima i prema proizvođačima duhana, kazao je Grubić navodeći kako su unazad dvije godine iz TDR-a upozoravali na posljedice koje se sada dešavaju.

Upozoravali smo da će uslijed povećanja trošarina, koje su unazad dvije godine povećane za 56 posto, na gubitku biti i potrošači, trgovci te kooperanti, da će izostati punjenje državnog proračuna te da će doći do povećanja sivog tržišta, kazao je.

Što se tiče TDR-ove tobožnje socijalne neosjetljivosti i odgovornosti za 5.000 radnih mjesta Grubić je naveo kako Adris grupa zapošljava četiri tisuće zaposlenika, kako unatoč krizi nisu otpustili ni jednog radnika niti smanjivali radno-socijalna prava. (H)

Prethodni članakPad prometa u njemačkoj maloprodaji u studenome
Sljedeći članakCarrefour otvorio prvu trgovinu u Indiji