Marko-Rehor Jakus – Obala Grupa

Marko-Rehor Jakus - Obala Grupa

Program BIC-a prvi je neprehrambeni program koji smo uzeli u distribuciju pa je time Obala Grupa, koja je u proteklih 30 godina bila prvenstveno prepoznatljiva kao proizvođač i distributer pića kao što su Orangina, Limona i Spezi, nastavila svoju transformaciju “all-round” distributera, ističe Marko-Rehor Jakus, direktor prodaje i poslovnog razvoja Obala Grupe.

Razgovarao: Ivan Tominac, ivan@jatrgovac.hr

Marko-Rehor Jakus, regionalni direktor prodaje i poslovnog razvoja u Obala Grupi ima bogatih 20 godina iskustva rada u industriji robe široke potrošnje. Njegova karijera obuhvaća rad u domaćim i stranim kompanijama, što ga je, prema vlastitim riječima, naučilo vidjeti nove poslovne prilike i stvarati strategije za rast. Suradnja s BIC-om, kao za sada jedinim neprehrambenim programom u njihovom portfelju, predstavlja korak naprijed za Obala Grupu prema ulozi “all-round” distributera. Povijest BIC-a počinje 1950. kada je Marcel Bich, koji je do tada proizvodio dijelove za kemijske olovke, dizajnirao prvu jednostavnu, pouzdanu i cjenovno pristupačnu kemijsku olovku BIC Cristal, a govoreći o pozicioniranju BIC proizvoda na tržištu Hrvatske, Jakus ističe planove za proširenje distribucije, jačanje prisutnosti u trgovinama te fokus na sezonske artikle i ženske brijače.

Kako je tekao vaš poslovni put do današnje pozicije direktora prodaje i poslovnog razvoja u Obala grupi?
U industriji robe široke potrošnje sam već 20 godina te sam radio u nizu domaćih i stranih kompanija kao što su Stanić, Zvijezda i SHP/Paloma. Smatram da je moja velika prednost što sam počeo od najniže hijerarhijske stepenice, kao unapređivač prodaje i penjao se učenjem i stjecanjem iskustava. U tome mi je pomoglo i što sam bio profesionalni sportaš. Iako sam se bavio individualnim sportovima – tenisom i skijanjem, u karijeri sam shvatio važnost timskog duha i organizacije i tome u poslu pridajem veliku pažnju.

Na koji način planirate pozicionirati BIC proizvode na tržištu Hrvatske?
Uspjeh BIC-a i naš nastup s tom robnom markom na tržištu analizirat ću s pozicija klasičnog, školskog marketing miksa po Kotleru – 4 P.
Kao prvo, tu su proizvodi BIC-a koji su izvanredno dizajnirani. Primjerice, dizajn spomenute obične kemijske olovke, penkale, koju je BIC uveo prije više od 70 godina, uopće se nije promijenio. To znači da je ona savršeno prilagođena ergonomskim i funkcionalnim potrebama korisnika. Isto vrijedi i za naše upaljače ili za osnovni model britvice za jednokratnu upotrebu, koji su lansirani 1973. odnosno 1975. godine.
Ilustrirat ću vam BIC proizvode kroz nekoliko jednostavnih, ali impresivnih brojki: običnom BIC kemijskom olovkom možete ispisati tri kilometra. Najjednostavniji BIC upaljač upalit će 3.000 puta, a jednokratnom britvicom Easy možete se brijati 60 dana.

BIC marketinški tim za ovu godinu priprema zaokruženi nastup i u klasičnim i u digitalnim medijima

U razvoj proizvoda ulažu se velika sredstva i izuzetna pažnja, a možda bi mnoge iznenadilo da se npr. britvice proizvode u high-tech pogonima koji više nalikuju svemirskim laboratorijima, nego nekoj općenitoj predodžbi tvornice plastičnih proizvoda.
BIC pažljivo pozicionira svoj asortiman na svakom tržištu. U Hrvatskoj su BIC brijači cjenovno pozicionirani niže od lidera kategorije, dok im kvalitetom osnovnih artikala u asortimanu brijača mogu dostojno parirati. Povoljan odnos cijene i kvalitete jedan je od kamena temeljaca atraktivnosti BIC-a i dugoročnog globalnog uspjeha te kompanije.

Sljedeći važni faktor su prodaja i distribucija. U Obala Grupi iznimno smo ponosni što nas je BIC izabrao za distributera za Hrvatsku, ali to ujedno predstavlja i veliku obvezu. Možemo reći da smo u suradnji s našim partnerima u trgovačkim lancima napravili veliki korak u prošloj godini u približavanju proizvoda potrošačima na obostrano zadovoljstvo, u tzv. win-win situaciji. Stjecajem okolnosti, BIC je na tržištu susjednih zemalja duže i kontinuirano prisutan, što nam zorno ukazuje na potencijal tih asortimana, posebno u trgovačkim lancima u kojima u Hrvatskoj još nismo prisutni, kao što je primjerice dm. Usporedo s razvojem distribucije radimo, naravno, i na revitalizaciji imidža ove robne marke. BIC marketinški tim za ovu godinu priprema zaokruženi nastup i u klasičnim i u digitalnim medijima.

Na hrvatskom tržištu ste generalni distributer BIC-a te se može reći da ste tako napravili novi korak u svom tržišnom profiliranju. Kako to utječe na vaše poslovanje?
Program BIC-a je prvi neprehrambeni program koji smo uzeli u distribuciju čim je Obala Grupa, koja je u proteklih 30 godina bila prvenstveno prepoznatljiva kao proizvođač i distributer pića kao što su Orangina, Limona i Spezi, nastavila svoju transformaciju u jednog “all-round” distributera. Ta je transformacija započela prije nekoliko godina ulaskom u kategorije hrane i slastica, kao i hladnih mliječnih snackova. U kategoriji čokolada potpisali smo ugovor s vodećom njemačkom robnom markom Ritter Sport za tržišta Slovenije i Hrvatske. U kategoriji hladnih mliječnih snackova, osim globalnih brendova kao što su Milka i Oreo, distribuiramo i mliječne snackove pod robnim markama Jaffa i Munchmallow koje smo razvili u suradnji s Crvenkom iz Srbije i tvrtkom TSC iz Austrije. Međutim, to ne znači da smo zapustili program pića – naprotiv, lani je Obala Grupe kupila od Atlantic Grupe robnu marku sokova JUPI i lansirala ih, pored regije, i na tržišta poput Švicarske i SAD-a.

Koje još suradnje biste voljeli istaknuti?
 
Uz već spomenute čokolade Ritter Sport i hladne mliječne snackove, distribuiramo i renomirani talijanski prosecco Zonin, poznatu austrijsku kavu za mlijeko Maresi, vrhunske organske čajeve Yogi Tea, organske bombone Alpenbauer i mnoge druge brendove. Upravo smo potpisali i ugovor za Sour Madness kisele bombone u obliku mrtvačke lubanje, što će biti veselje za djecu školskog uzrasta.

Ovu sezonu u fokusu će, uz standardni ljetni asortiman, biti i BIC-ovi upaljači te ženski brijači

Suradnja s BIC-om se zasad uspješno razvija. Po strategiji koju smo zajedno razvili, krenuli smo prvo s programom upaljača te potom s brijačima, a tek nam predstoji lansiranje prepoznatljivih BIC penkala koje, uzgred budi rečeno, zajedno s BIC upaljačem, prema BIC-ovom istraživanju, spadaju u stvari koje se najviše kradu u svijetu.

S obzirom na veliku konkurenciju na tržištu Hrvatske, možete li istaknuti neke strategije koje vam pomažu u održavanju lojalnosti kupaca prema brendu?

Tu se moramo vratiti malo u povijest i genezu nastanka BIC-a. To je obiteljsko poduzeće koje je osnovao Marcel Bich, koji je jednostavnosti radi skratio svoje prezime i nadjenuo ga novoj kompaniji. Kako sam već spomenuo, beskompromisno pridržavanje kvalitete je jedan od temelja. Nadalje, iako se neki proizvodi prodaju već desetljećima u istom dizajnu, to ne znači da inovacija nije važna. Naprotiv, stalno lansiranje novih proizvoda i poboljšavanje postojećih omogućava da na optimalan način odgovorimo na očekivanja i potrebe potrošača. Od inovacija bih spomenuo BIC-ove brijače s pet oštrica ili inovativni upaljač dizajniran za upotrebu na otvorenom koji je idealan za svaku pripremu roštilja.

Uzimajući u obzir globalnu prisutnost BIC-a i njegovu dugovječnost na tržištu, kako planirate daljnje proširenje i jačanje pozicije brenda na tržištu Hrvatske?
Što se tiče postojećeg asortimana, cilj nam je, kako sam rekao, proširiti i produbiti distribuciju i ojačati je i numerički i ponderirano. To želimo postići povratkom u neke trgovačke lance u kojima je BIC nekada bio prisutan, a sada slijedom raznih okolnosti nije, te otvaranjem novih kupaca. Ključni faktor je, po našem mišljenju, proizvode učiniti dostupnima i pristupačnim potrošačima. Moramo imati na umu da kod višekratnih brijača potrošači nerado eksperimentiraju, odnosno kupuju britvice za koje već imaju držač kod kuće. Međutim, naše je iskustvo da, ako jednom probaju BIC proizvode, postaju naši vjerni potrošači. Posebno ćemo težište pred sezonu staviti na sezonske artikle i ženske brijače, gdje imamo široki asortiman koji pokriva sve cjenovne razrede. A tu je, naravno, i naš upaljač za grill partyje! Uvjereni smo da će sljedeću sezonu obilježiti ne samo naši dokazani programi osvježavajućih pića Orangine, Limone, Spezija i Jupija, nego i proizvodi BIC-a.

Prethodni članakRaspoloženje europskih potrošača blago poboljšano u veljači
Sljedeći članakSlovenska vlada planira povisiti trošarine samo na duhanske proizvode