EU diktira teme

Travanj je obilježen temama oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Trgovački su se lanci isto tako priklonili ovom trendu. Zaredale su akcije sniženja cijena prije ulaska, uvođenje projekata glede očuvanja autohtonih i tradicionalnih načina pripreme hrane, poticanja proizvodnje lokalnih proizvođača, važnosti ekoloških proizvoda…

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, koju provodi agencija Press clipping, donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u travnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima.

Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one gdje su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

Konzum je i dalje trgovački lanac o kojem se u medijima najviše objavljuje. Slijedi Mercator, koji je isto tako od početka godine stalno na drugom mjestu. U travnju je došlo do promjene na trećem mjestu. Umjesto Lidla, koji je sada na četvrtom mjestu, na trećem su mjestu Plodine.

Povećan interes medija za trgovački lanac Plodine uslijedio je zbog otvaranja trgovačkog centra u Slavonskom Brodu – City Colosseum, u kojem je tvrtka Plodine otvorila svoj 72. objekt veličine supermarketa. Prilikom otvorenja, iz Plodina su najavili da u planu do 2015. godine imaju otvoriti sto trgovina, povećati broj zaposlenih te dosegnuti prihod od 5 milijardi kuna godišnje.

Iz Lidla i u travnju stižu dobre vijesti. Kako se navodi u medijskim objavama, Lidl je prvi snizio cijene zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju te je pokrenuo donacijski program “Više za zajednicu!”.

Ukupno gledajući, najveći se broj objava, kao i prošlih mjeseci, odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta) te na asortiman i cijene (usporedne tablice proizvoda, robne marke, povoljnija kupnja i slično), 20% od ukupnog broja objava.

Vodeći trgovački lanac u travnju, Konzum, završio je mjesec objavom poslovnih rezultata. Neto dobit Konzuma u prvom kvartalu 2013. godine povećana je 238,9%. No početak travnja za ovaj trgovački lanac nije bio tako sjajan. Javilo se nekoliko kupaca koji su na policama Konzuma naišli na robu kojoj je istekao rok trajanja. Iz Konzuma su poslali ispriku te pozvali kupce da realiziraju povrat proizvoda u prodavaonici gdje su isti i kupili, kako bi im refundirali novac ili zamijenili proizvod.

No svakako valja navesti da je Konzum prvi među hrvatskim trgovačkim lancima prepoznao važnost proširenja ponude ekoloških proizvoda, te će u suradnji s Biovegom raditi na dodatnom proširenju ponude.

Objave o prodaji Mercatora nastavile su se i u travnju. Osim navedene teme, Mercator je pokrenuo projekt “Okusi domaće” koji uoči ulaska Hrvatske u EU ima u cilju očuvanje autohtonih i tradicionalnih načina pripreme hrane i poticanje proizvodnje lokalnih proizvođača i malih poljoprivrednika.

U travnju su teme o trgovačkim lancima bile jednako zastupljene u tiskovinama i na internetskim portalima. Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevne novine 24 sata te portal www.poslovni.hr. Slijede Progressive, Glas Slavonije te www.limun.hr.

Budući da su objave o trgovačkim lancima u travnju ukupno bile jednako zastupljene na portalima i u tiskovinama, bit će zanimljivo pogledati razlikuju li se prema tematici objava.

Tiskani su mediji bilježili više objava kada se radi o asortimanu, cijenama, uslugama, odnosu prema kupcima, promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima.

Za temu koja je u travnju najzastupljenija, poslovanje (56%), nešto je više objava zabilježeno na portalima – 59,9% objava u odnosu na 40,1% objava u tiskanim medijima.

Najveća je razlika zabilježena kada se radi o asortimanu i cijenama proizvoda – 72,1% objava u tiskanim medijima, u odnosu na 27,9% na portalima.

Prethodni članakTDR i ove godine najbolji hrvatski izvoznik u BiH
Sljedeći članakMaggi proglašen najboljim svjetskim FMCG brendom