Konzum nedodirljiv, Lidl drugi

Vodeća dvojka trgovačkih lanaca nakon podosta vremena doživjela je promjenu. Konzum je učvrstio svoju prvu poziciju, no Mercator je po prvi put ove godine skliznuo na treću poziciju prepustivši svoje mjesto Lidlu

Završetkom dugotrajnog kupoprodajnog procesa Agrokora i Mercatora, interes medija za Mercator se malo smanjio. Konzum je zauzeo čelnu, no i dominantnu poziciju, budući da se na ovaj trgovački lanac odnosi više od 55% objava.

Primjera radi, sljedeći na listi, trgovački lanac Lidl, zauzeo je udio manji od 25% u ukupnom broju objava.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u listopadu najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U listopadu je došlo do promjene. Budući da je završen proces kupovine Mercatora, malo se smanjio i interes medija za Mercator te je shodno tome nazadovao za jedno mjesto.

Prvo mjesto i dalje drži Konzum, ali se na drugo probio Lidl kojem je to najbolja pozicija od početka godine. Plodine su zadržale prošlomjesečnu poziciju.

ZBIVANJA NA TRŽIŠTU
O Konzumu se najviše pisalo vezano za poslovanje, poslovne planove, rezultate. Prema iCapitalovoj analizi prihoda i profitabilnosti utemeljenoj na podacima s portala Poslovna.hr, Konzum je uvjerljivo najveći domaći trgovački lanac.

Sa zanimanjem se očekuje situacija ove godine kada Konzum preuzme većinu Mercatorovih trgovina. Objavljeno je i kako Konzum opet širi djelatnost, tako da će se u njegovim prodavaonicama moći kupiti i bezreceptni lijekovi.

Na to su reagirali hrvatski ljekarnici braneći svoju tržišnu poziciju tvrdnjama da su zaposleni magistri farmacije nužni kako bi kupcima lijekova dali savjete pri kupnji istih.

NIKIforija svijet, već dobro poznat zajednički projekt Konzuma, Leda, PIK-a i Jamnice, nakon Zagreba, Slavonije i Baranje te Dalmacije, posjetio je i Istru i Primorje. Konzum i dalje nastavlja svoj projekt ”Vratimo djecu na igrališta” u okviru kojeg je do sada uredio 31 dječje igralište u Hrvatskoj. Novo dječje igralište otvoreno je u Vukovaru.

Mercator se u medijima javljao najčešće u kontekstu poslovanja i poslovnih rezultata. Mediji su prenijeli najave iz uprave Konzuma kako se integracija trgovačkih mreža Konzuma i Mercatora odvija vrlo brzo, te da razmjenjuju znanja i iskustvo kako bi se povećala prodaja i konkurentnost. Najavljene su i investicije u obnovu Mercatorovih trgovina u Sloveniji.

I o Lidlu se najviše pisalo vezano za poslovanje. Osim već spomenute najbolje pozicije od početka godine, Lidl se među prvom trojkom može pohvaliti i najvećim udjelom objava o promidžbenim akcijama, sponzorstvima, donacijama.

Tako je zajedno s Hrvatskim Caritasom pokrenuo već tradicionalnu nacionalnu humanitarnu akciju “Pomagati je lako”, nastavio je i s donacijskim programom zaposlenika “Više za zajednicu!”.

Prva ovogodišnja donacija, prema odabiru Lidlovih zaposlenika, uručena je Hrvatskom savezu slijepih, a program se nastavio donacijom splitskim udrugama “Most” i “Lastavice”.

TEME I MEDIJI
Ukupno gledajući, najveći se broj objava (44,27%) odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene.

U listopadu su o trgovačkim lancima i tematici vezanoj za iste, više objavljivali tiskani mediji. Pojedinačno gledajući, najviše se o trgovačkim lancima pisalo u Jutarnjem listu i u 24 sata, te na portalima jatrgovac.hr i tportal.hr.

U listopadu su o svim temama više objavljivali tiskani mediji, osim kad se radi o poslovanju i poslovnim rezultatima.

Tu je nešto više objava zabilježeno na portalima, točnije 56,5% objava o poslovanju na portalima, u odnosu na 43,5% u tiskovinama.

O tematici vezanoj za poslovanje je ukupno u listopadu i bilo najviše objava, ukupno 44,3% objava. Najveća razlika unutar tematike u odnosu tiskovina i portale je kod teme asortiman i cijene, 81,7% u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić

Prethodni članakHrvatsku čeka nestašica brašna
Sljedeći članakHenkel u ožujku otvara tvornicu u Bileći