Mercator bez postolja

Konzum je i u prosincu zauzeo čelnu poziciju, dok su mu prvi pratitelji sada Lidl i Spar, dok je Mercator kliznuo na petu poziciju

U prosincu se vezano za trgovačke lance najviše pisalo o poslovanju i poslovnim rezultatima, kao i u svim mjesecima ranije, cijelu 2014. godinu. No, udio tematike u ukupnom broju objava je u prosincu najmanji do sada jer se na poslovanje odnosilo tek 35,08% objava.

Isto tako je tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda zauzela najveći udio do sada, 31,50%, te je odmah na drugom mjestu po zastupljenosti.

Mediji su prepoznali da će ta tematika kupcima u blagdansko vrijeme sigurno biti interesantna, posebice uzmemo li u obzir ekonomsku situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u prosincu najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

NAPREDAK LIDLA I SPARA
Konzum je i u prosincu zauzeo čelnu poziciju. No došlo je do promjene u daljnjem poretku. Interes medija za Mercator se smanjio te je svoju prošlomjesečnu drugu poziciju ustupio Lidlu, a sam se našao na petom mjestu.

Lidl je drugu poziciju prvi puta zauzeo u listopadu, dok je Spar zauzeo treće mjesto na kojem je zadnji put bio u lipnju.

O Konzumu se najviše pisalo o poslovanju i poslovnim rezultatima te o asortimanu i cijenama proizvoda. Otvoren je Maxi Konzum u Krapini, u Rijeci najmoderniji Super Konzum u Hrvatskoj s novim konceptom i unaprijeđenim asortimanom, Super Konzum u Križevcima te prvi Super Konzum u podsljemenskoj zoni grada Zagreba.

Svakako valja spomenuti i istraživanje o kvaliteti odnosa s kupcima, koje je prvo takvo u Hrvatskoj, a provela ga je tvrtka Icertias Hrvatska. Ljestvica je formirana isključivo na osnovu iskustva i mišljenja samih potrošača “Croatia Customers Friend Top 10”, a na prvo mjesto liste smjestio se trgovački lanac Konzum.

O Lidlu se najviše pisalo o asortimanu i cijenama proizvoda, a zatim o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima.

Nastavio se Lidlov donacijski program “Više za zajednicu” te u suradnji s Caritasom humanitarna akcija “Pomagati je lako!”. U toj je plemenitoj nacionalnoj akciji prikupljeno više od 35 tisuća proizvoda, a Lidl je dodatno uručio donaciju u vrijednosti 100.000 kuna.

O Sparu se najviše pisalo o asortimanu i cijenama proizvoda, čak 60% od ukupnog broja zabilježenih objava za ovaj trgovački lanac.

UTJECAJ BLAGDANSKE ATMOSFERE
Ukupno gledajući, najveći se broj objava odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), s udjelom od 35,08%. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene i to sa samo malom razlikom, 31,50% u ukupnom broju zabilježenih objava.

To je i najveći udio ove tematike u cijeloj 2014. godini. Za pretpostaviti je da je tome doprinijela ekonomska situacija građana te blagdansko vrijeme u koje se i više kupovalo, a mediji su to naravno prepoznali.

U prosincu su o trgovačkim lancima i tematici vezanoj za iste, više objavljivali tiskani mediji.

Pojedinačno gledajući, najviše se o trgovačkim lancima pisalo u Jutarnjem listu i u 24 sata, s jednakim brojem objava, slijede dva portala, isto tako jednakog broja objavljenih članaka, a to su tportal.hr i jatrgovac.hr.

Gotovo se o svim temama više objavljivalo u tiskanim medijima. Jedino se kada se radi o uslugama i odnosu prema kupcima, više objavljivalo na portalima.

Najveća razlika unutar tematike u odnosu tiskovina i portala je kod teme “Asortiman i cijene”, 89,40% u korist tiskanih medija. Ta je tema nakon poslovanja, o kojem se ukupno najviše pisalo (35,08%), najzastupljenija u prosincu.

Ines Kovačić

Prethodni članakSezonsko sniženje ne dulje od 60 dana, a akcijsko od 30 dana
Sljedeći članakPodravka formira nove tržišne regije i jača internacionalno poslovanje