Mercator u svibnju preuzeo primat od Konzuma

Poseban interes medija za Mercator uslijedio je nakon informacija o ponovnom (devetom) pokušaju prodaje dionica ovog najvećeg slovenskog trgovačkog lanca

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju aktualna je tema svih medija, a kada govorimo o trgovačkim lancima, onda je ova tema posebno zanimljiva.

Postavlja se niz pitanja, a o tome hoćemo li uistinu na prehranu trošiti manje ili više nakon 1. srpnja u javnosti vladaju potpuno oprečna mišljenja.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u svibnju najviše pisalo te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, odnosno one gdje su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

HRVATSKA JE “POLIDLILA”
U svibnju je Mercator zauzeo prvo mjesto koje je dosad konstantno pripadalo Konzumu. Konzum je zauzeo drugo, a Lidl se ponovno vratio na treće mjesto koje je držao od početka godine (u travnju su ga pretekle Plodine).

Poseban interes medija za Mercator uslijedio je nakon informacija o ponovnom (devetom) pokušaju prodaje dionica ovog najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. Za već spomenutu prodaju Mercatora ponudu su dali samo Agrokor te financijski fond MID Europa Partners.

Uslijedio je niz špekulacija te komentara kako bi koji od scenarija utjecao na tržište, navedene tvrtke i sl. Pisalo se i o poslovnim rezultatima Mercatora koji je prvi kvartal 2013. godine završio s 8 milijuna eura gubitka.

Objave o Konzumu su isto tako u većini bile o poslovnim rezultatima ovog trgovačkog lanca, no za razliku od Mercatora, Konzum je u prvom kvartalu povećao neto dobit za čak 238,9 posto te je u prva tri mjeseca uprihodio 2,9 milijardi kuna.

U odnosu na prva tri mjeseca prošle godine kada mu je neto dobit iznosila 2,03 milijuna kuna, ove je godine u istom razdoblju porasla na 6,89 milijuna kuna. Uslijed toga Konzum je ostao lider na tržištu.

Lidl i u svibnju nastavlja snižavati cijene svojih proizvoda zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Marketinška akcija ovog lanca dovela je do posebnog fenomena i napisa da je Hrvatska “polidlila”. Naime, dogodilo de da su sve novine jednog četvrtka bile obavijene plavom Lidlovom bojom, budući da nitko nije mogao odbiti marketinšku ponudu ovog lanca kojem je, kao što kažu, recesija došla kao naručena budući da svi traže najjeftinije proizvode.

POSLOVANJE, ASORTIMAN, CIJENE
Ukupno gledajući, najveći se broj objava, kao i prošlih mjeseci, odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta) sa 64% udjela, te na asortiman i cijene (usporedne tablice proizvoda, robne marke, povoljnija kupnja i slično), s 20% od ukupnog broja objava.

Osim poslovnih rezultata te prodaje Mercatora, svibanj su obilježile objave o očekivanjima i promjenama koje će se dogoditi nakon 1. srpnja, odnosno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Uslijed toga prenosi se da katalozi te web stranice trgovačkih lanaca, okićene žutim zvjezdicama na plavoj podlozi, sve više izgledaju kao leci EU, a manje kao promidžbene poruke prehrambenih proizvoda.

U svibnju su teme o trgovačkim lancima nešto više zastupljene na internetskim portalima (54%), u odnosu na 46% objava zabilježenih u tiskovinama. Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su portal www.poslovni.hr te dnevne novine 24 sata.

Slijede Poslovni dnevnik te Večernji list. Na portalima se znatno više objavljivalo o poslovanju (64,4%) u odnosu na 35,6% objava koje su zastupljene u tiskovinama.

Najveća razlika u korist tiskanih medija je u objavama o asortimanu i cijenama proizvoda: 73,1% takvih objava bilo je u tiskanim medijima, a 26,9% na internetskim portalima.

To je ujedno i najveća razlika u postotku unutar pojedine teme. U tiskanim je medijima zabilježeno više objava i za teme o promidžbi i sponzorstvima te kada se objavljivalo o uslugama koje pružaju pojedini trgovački lanci kao i njihovom odnosu prema kupcima. Tema “Ostalo” jednako je zastupljena.

Ines Kovačić

Prethodni članakVijeće ministara BiH: Bescarinski uvoz nakon 1. srpnja samo recipročno
Sljedeći članakZoran Maksić izabran za predsjednika HUP-Koordinacije za duhanske proizvode