Najmanji broj objava dosad

U srpnju je ukupno o trgovačkim lancima zabilježeno 398 objava, što je najmanje dosad i prvi put ispod brojke od 400 objava u mjesecu

Srpanj su obilježile objave vezane za poslovanje, poslovne rezultate, planove… Zamjetan je i povećan interes za cijene proizvoda i asortiman koji nude pojedini trgovački lanci, što je očekivano budući da je vrijeme godišnjih odmora.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u srpnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

POVRATAK LIDLA I NAPREDAK KAUFLANDA
Mjesec srpanj donio je općenito nešto manji interes medija za trgovačke lance, usporedimo li broj objava s prethodnim mjesecima. Naime, u srpnju je ukupno o trgovačkim lancima zabilježeno 398 objava, što je najmanje i prvi put ispod brojke od 400 objava u mjesecu.

Konzum i Mercator su zamijenili prošlomjesečne pozicije, tako da je u srpnju na prvom mjestu Konzum, a Mercator na drugom. Treći je Lidl, no sa znatno manjim brojem objava od vodeća dva lanca, a slijedi ga Kaufland koji je napredovao za tri mjesta u odnosu na prošli mjesec.O Konzumu i Mercatoru najviše se objavljivalo o poslovanju i poslovnim rezultatima. Mediji su donijeli vijest o otvorenju Super Konzuma u Omišlju na Krku što je ujedno i 61. po redu prodavaonica u Hrvatskoj tog tipa.

Osim toga, Konzum i Blitz-CineStar planiraju zajedno uložiti 23 milijuna kuna u gradnju modernog multipleks kina u zgradi karlovačkog Super Konzuma koji bi trebao imati četiri dvorane s ukupno 550 sjedala.

O Mercatoru se uglavnom pisalo vezano za preuzimanje od strane Agrokora koji je postao vlasnikom 53,12 posto dionica te ima namjeru preuzimanja preostalih dionica u ovom najvećem slovenskom trgovačkom lancu.

U srpnju se na treće mjesto, nakon dvomjesečne stanke, vratio Lidl koji je tu poziciju držao prva četiri mjeseca u godini. U svibnju i lipnju mu je mjesto preuzeo Spar.

O Lidlu su mediji najviše objavljivali o tematici vezanoj za asortiman i cijene proizvoda te o promidžbenim aktivnostima.

Tako su akcijom Reci DA!, koju je Lidl proveo zajedno s tvrtkom P&G tijekom dva mjeseca, prikupljene 243 tisuće kuna koje će se iskoristiti za nabavu suvremenih pomagala poput posebno prilagođenih tableta i programskih paketa za djecu sa sindromom Down.

Kaufland, koji je u srpnju zauzeo četvrto mjesto, najčešće se pojavljivao u objavama vezanim za cijene proizvoda i asortiman koji nudi.

Samo nešto manji udio vezan je za poslovanje i poslovne rezultate ovog trgovačkog lanca. Mediji su prenijeli vijest o otvorenju nove poslovnice Kauflanda u Umagu, a time je otvoreno i više od 120 novih radnih mjesta.

NAJVIŠE OBJAVA U DNEVNIM NOVINAMA
Ukupno gledajući, najveći se broj objava (58,04%) odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene.

U srpnju su o trgovačkim lancima i tematici vezanoj za iste, više objavljivali tiskani mediji.

Pojedinačno gledajući, najviše se o trgovačkim lancima pisalo u dnevnim novinama, na prvom mjestu 24 sata, na trećem Jutarnji list. Drugo i četvrto mjesto prema broju objavljenih članaka zauzeli su portali jatrgovac.hr i tportal.hr.

Osim kada se radi o tematici vezanoj za promidžbu i sponzorstva koja je zastupljenija na portalima, sve su ostale teme većim udjelom zastupljene u tiskanim medijima.

Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i internetskih portala je unutar tematike asortiman i cijene proizvoda, 75,5% u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić

Prethodni članakZačinske mješavine: Po začinu se jelo poznaje
Sljedeći članakSardina pregovara o izvozu u Kinu