Porezni nadzor ljetna tema u trgovini

Pet se trgovačkih lanaca spominjalo u vezi nadzora Porezne uprave: Konzum, Kaufland, Billa, Lidl i Mercator

Kolovoz su obilježile objave o nadzoru Porezne uprave te ministru financija Slavku Liniću koji je postao jedna od najspominjanijih osoba u medijima.

Prozivalo ga se, vezano za tematiku trgovačkih lanaca, da Porezna uprava ne šalje nadzor u ove velike porezne obveznike.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u kolovozu najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima.

Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one gdje su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

Konzum, Mercator i Kaufland zadržali su prošlomjesečne pozicije. Umjesto Lidla na četvrtom je mjestu Tommy kojem je ovo najbolji plasman od početka godine.

RAZNOLIKA TEMATIKA
Na poslovanje Konzuma odnosi se 46% od ukupnog broja objava zabilježenog za ovaj trgovački lanac, a gotovo trećina (32%) objava odnosi se na asortiman i cijene proizvoda. Posebno je zanimljiva nekolicina objava o postupanju trgovačkih lanaca oko proizvoda pred istekom roka trajanja.

Konzum je jedna od trgovina koja svojim kupcima omogućuje kupnju proizvoda pred istekom roka trajanja po sniženoj cijeni. Iz Lidla su izvijestili da je kod njih količina prehrambenih proizvoda s istekom roka trajanja svedena na minimum, no ipak određene proizvode kojima se približava istek roka trajanja svojim kupcima nude po cijenama koje su 30% povoljnije.

Pet se trgovačkih lanaca spominjalo i u vezi nadzora Porezne uprave. Ministar financija Slavko Linić, odgovarajući na kritike da se ne šalje nadzor u velike trgovačke lance, otkrio je da su inspekcije već bile u Konzumu, Kauflandu, Billi, Lidlu i Mercatoru.

Objave o Mercatoru uglavnom su se odnosile na poslovne rezultate. Dohoci su mu se u prva tri mjeseca smanjili za 2,6%, a društvo je uknjižilo gubitak u visini 8,6 milijuna eura.

Objavljivalo se i o preuzimanju od strane Agrokora, konkretno o garanciji vrijednoj 18 milijuna eura koju je u ime Agrokora ruska Sberbank dala Mercatoru, čime se jamči da će se planirano preuzimanje i provesti. U slučaju da do istog ne dođe, iznos ostaje Mercatoru.

Trgovački lanac Tommy, koji je u kolovozu dostigao najbolju poziciju do sada, najviše se spominjao u kontekstu sponzorstava. Naime, produžio je sponzorski ugovor s Hajdukom na dvije godine te će uložiti oko milijun eura. Igrači Hajduka tako će sljedeće dvije sezone na dresovima nositi logo Tommyja. Osim sponzorskog ugovora, Tommy je Hajduku najavio i pomoći oko kredita.

TISAK I INTERNET U EGALU
Ukupno gledajući, s udjelom od 47% najveći se broj objava, kao i prošlih mjeseci, odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Na drugom je mjestu s 23% objava tematika koja se odnosi na asortiman i cijene proizvoda.

U kolovozu gotovo da i nema razlike između tiskanih medija i internetskih portala kada se radi o izvješćivanju o trgovačkim lancima. Portali su zauzeli 51%, a tiskani mediji 49% od ukupnog broja zabilježenih objava.

Pojedinačno gledajući, medij koji je najviše objavljivao o trgovačkim lancima je dnevnik 24sata. Na portalima se više objavljivalo o poslovanju – 62,6%, u odnosu na 37,4% objava koje su zastupljene u tiskovinama.

Uz to, na portalima se više objavljivalo i o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima te o uslugama i odnosu prema kupcima, dok su tiskani mediji više prenosili o asortimanu i cijenama proizvoda te o tematici “ostalo”.

Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i portala zabilježena je u objavama o asortimanu i cijenama proizvoda, gdje tisak uzima 75,5% udjela. Možemo pretpostaviti da na taj način trgovački lanci plasiraju svoju ponudu proizvoda i cijene istih populaciji (stariji, umirovljenici) koja tome možda pridaje i najveću važnost.

Ines Kovačić

Prethodni članakAtlantic Grupa otvara novu tvornicu vrijednu 120 milijuna kuna
Sljedeći članakUspješan nastup Prima Grupe na međunarodnom sajmu namještaja M.Ö.W.