Smanjen interes za trgovačke teme

Početak 2015. godine obilježio je manji broj medijskih objava o trgovačkim lancima nego smo to bilježili tijekom prošle godine

Ukoliko gledamo broj objava, mogli bismo zaključiti da je u siječnju interes medija za trgovačke lance malo smanjen.

Naime, kroz cijelu se 2014. godinu broj objava nije spustio ispod 350 unutar mjeseca, dok smo siječanj 2015. godine završili s ukupno 269 objava. Sljedeći će mjeseci pokazati je li ovo početak novog trenda ili se pak radi o iznimci.

Godina je počela s Konzumom na čelnoj poziciji; tako je naime prošla i završila. Lidl se plasirao na drugo mjesto, a treće, sa znatno manjim brojem objava od vodećeg dvojca, zauzele su Plodine.

Sredinu poretka čini pet trgovačkih lanaca s približno jednakim brojem objava: Mercator, Tommy, Spar, Billa te Kaufland. Na začelju su Diona, NTL, Getro i Kerum.

POSLOVANJE, ASORTIMAN…
O Konzumu se najveći broj objava odnosio na asortiman i cijene proizvoda, a takav je slučaj i kod Plodina.

O drugoplasiranom Lidlu najviše se objavljivalo vezano za poslovanje, rezultate i planove. Lidl je u 2014. rastao 8% te je predstavio program “Razvoj potencijala”, poseban projekt individualnog usavršavanja i educiranja za voditelje svojih 86 trgovina diljem Hrvatske.

Predsjednik Uprave Boris Lukšić poručio je kako je 2014. godina za Lidl bila uspješna te da su ostvarili sve zacrtane planove.

O Konzumu se dosta pisalo i o promidžbenim aktivnostima te sponzorstvima, što je druga tema po zastupljenosti u objavama o ovom trgovačkom lancu.

Tako je završena zanimljiva nagradna igra Konzuma “Ovo zvuči poznato?” u kojoj su izvučene dvije sretne dobitnice glavnih nagrada.

Nakon toga je uslijedio shopping dvoboj u kojem su dobitnice imale zadatak sakupiti artikle u prodavaonici te se što više približiti iznosu od 10.000 kuna. Za to su imale 30 minuta i nisu smjele koristiti kalkulator.

Pobjednica je dobila glavnu nagradu, automobil Mercedes C klase, a drugoplasirana Smart ForFour. Obje su dobile i artikle koje su prikupile u svoje košarice prilikom dvoboja.

O Plodinama se osim o asortimanu i cijenama proizvoda, objavljivalo o poslovanju. Naime, poslovna godina završava krajem veljače te se očekuje tijesna borba za drugu poziciju u 2014. godini.

Plodine su u 2013. držale drugu poziciju, no rastom Lidla u 2014. sve postaje neizvjesno.

ZASTUPLJENOST TEMA
Ukupno gledajući, najveći se broj objava (36,80%) odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 27,88% od ukupnog broja zabilježenih objava.

Tematika koja je najslabije zastupljena (4,46%) u siječnju su usluge koje trgovački lanci nude te odnos prema kupcima.

U siječnju su o trgovačkim lancima i tematici vezanoj za iste više objavljivali tiskani mediji. Pojedinačno gledajući, najviše su objavljivali 24 sata, Gloria IN – Jutarnji list te portal jatrgovac.hr.

O poslovanju, tematici o kojoj se u siječnju najviše objavljivalo, nešto je više objava zabilježeno na portalima. Isti je slučaj i s tematikom vezanom za sponzorstva i promidžbene aktivnosti, dok se o ostalim temama više objavljivalo u tiskovinama. Najveća razlika zabilježena je unutar tematike Asortiman i cijene proizvoda: 89,30% u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić

Prethodni članakMilena Vušak – Mondelez Zagreb
Sljedeći članakFantastičnim koncertom bendova Vatra i M.O.R.T. počeo Karlovačko RockOff