Trgovac kojega nema

Zahvaljujući situaciji oko Agrokora u medijima se Mercator često pojavljuje te je, unatoč tome što više ne posluje s maloprodajnim objektima u Hrvatskoj, došao do trećega mjesta

U sklopu analize praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima, a obuhvaćene su samo one objave u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U listopadu je o trgovačkim lancima zabilježeno ukupno 636 objava. Konzum je ponovno na prvom mjestu, kao i u svim prethodnim mjesecima u godini.

Lidl je na drugom mjestu, a na trećem je Mercator. Slijede Tommy, Kaufland i Spar.

Tommy je u odnosu na prošli mjesec napredovao za jedno mjesto, a Kaufland za jedno nazadovao. Spar je završio na šestom, što mu je najniža pozicija u ovoj godini.

TROLIST VODEĆIH
O sva se tri vodeća trgovačka lanca u listopadu najviše pisalo o poslovanju, poslovnim rezultatima, planovima. Udio tematike kod Konzuma iznosi 74% unutar objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac, kod Lidla 47%, a kod Mercatora 99%.

Druga po zastupljenosti kod Konzuma i Lidla je tematika o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima. Kod Konzuma je zastupljena s udjelom od 14%, a kod Lidla 21%. Kod Mercatora se preostalih 1% objava za ovaj trgovački lanac odnosi na objavu svrstanu pod “ostalo” jer se ne odnosi ni na jednu od praćenih tema.

O Konzumu se najviše objavljivalo vezano za cijelu situaciju s Agrokorom. Početkom su mjeseca objavljena revidirana izvješća Agrokorovih tvrtki.

Ante Ramljak, izvanredni povjerenik koncerna, izjavio je kako čak i Konzum koji u 2016. godini ima negativan kapital od 7,4 milijarde kuna, neće otpuštati zaposlene, smanjivati opseg poslovanja ili provoditi druge restriktivne mjere u okviru restrukturiranja.

Krajem mjeseca prenosila se vijest kako je Konzum, iako zatvara dio trgovina, raspisao natječaj za nove radnike raznih profila.

Iz Lidla je pak poslano priopćenje u kojem u potpunosti odbacuju i demantiraju navode da su na bilo koji način sudjelovali u bilo kakvoj kampanji “lidlići”. Radi se o pojavi novog, pogrdnog naziva – “lidlići” koji se pojavio među vrtićkom djecom u Splitu.

Pojmom su obuhvaćena djeca koja nose odjeću iz trgovačkog lanca Lidl, a djeca s markiranom odjećom su takve očito pokušala obilježiti, poniziti. Veselija vijest je ona o nastavku suradnje tvrtke Lidl s Heidi Klum. Najavljena je druga limitirana kolekcija ove globalno poznate manekenke nadahnuta blagdanima koja će u trgovinama diljem Hrvatske biti dostupna od 4. prosinca.

DOSTA UVJERLJIVI TISAK
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje.

Udio objava iznosi 55,66% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za promidžbene aktivnosti i sponzorstva s udjelom od 21,07%.

U listopadu se vezano za trgovačke lance više objavljivao u tiskovinama (68%).

Medij koji je pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivao je dnevnik 24 sata.

Slijede Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Večernji list.

U listopadu se o svim temama više objavljivalo u tiskovinama, osim kad se radi o uslugama i odnosu prema kupcima gdje je ipak zabilježen veći broj objava na portalima.

Najveća je razlika zabilježena unutar teme o asortimanu i cijenama proizvoda u kojoj tiskovine premoćno vode sa 73,8%, dok je najmanja zabilježena razlika unutar teme o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima u kojoj tiskovine imaju udio od 57,46 posto.

Prethodni članakDalić: Intenzivirati suradnju s udrugama za zaštitu potrošača
Sljedeći članakDigitalni trendovi u maloprodaji: Sljedeća razina online kupovine