Kriza diktira teme

Gospodarsko socijalne prilike u Hrvatskoj sve su lošije. Mediji prenose podatke o padu kupovne moći, porastu troškova života, povećava se stopa rizika od siromaštva. Uslijed svega toga trgovina u Hrvatskoj, odnosno trgovački lanci svakako su u fokusu medija.

Istraživanje agencije Press clipping, koja se bavi praćenjem i analiziranjem medijskog publiciteta, donosi zanimljive rezultate analize prisutnosti trgovačkih lanaca u medijima.

Prvenstveno se željelo dobiti uvid u to koliko se i o kojim trgovačkim lancima u medijima objavljuje, a dobiveni rezultati pokazuju da se gotovo četvrtina objava odnosi na cijene i ponude trgovačkih lanaca.

Analizom provedenom tijekom siječnja ove godine obuhvaćeni su tiskani mediji te internetski portali referentne liste agencije Press clipping te samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one gdje su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U razdoblju od 1. do 31. siječnja praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca. Shodno tržišnom udjelu, najviše prostora mediji su dali Konzumu, dok je na drugom mjestu Mercator s nešto manjim brojem objava.

Za ostale je trgovačke lance interes medija bio znatno manji što se može iščitati iz podataka o broju objava. Mediji su upravo iz Konzuma i Mercatora najčešće prenosili informacije i odgovore na upit o posljedicama, to jest promjeni cijena uslijed uvođenja PDV-a na kruh i mlijeko.

Nastavila se i višemjesečna priča o prodaji Mercatora, objavljeni su poslovni rezultati, a Konzum je prema istraživanju Best Buy Award 2012./2013. proglašen najpovoljnijim trgovačkim lancem u Hrvatskoj.

Najveći se udio objava vezan za maloprodajne trgovačke lance široke potrošnje odnosi na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta) te na asortiman i cijene (usporedne tablice proizvoda, robne marke, povoljnija kupnja i slično).

Podjednako se o trgovačkim lancima objavljivalo u tiskovinama i na portalima.

Naime, u tiskanim je medijima zabilježeno 49 posto objava, od čega je u dnevnim novinama bilo 36 posto objava.

Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevne novine 24 sata te portal Poslovni.hr.

Zanimljivo je pogledati situaciju kada se radi o tematici objava. Općenito su sve teme većim udjelom zastupljene na portalima ili podjednako kada se radi o promidžbi i sponzorstvima.

No kada se radi o objavama o asortimanu trgovačkih lanaca i cijenama, situacija je drugačija: 78% objava je zabilježeno u tiskanim medijima, a 22% na portalima.

Prethodni članakZavršen projekt “Vrtim zdravi film”
Sljedeći članakNajavljeno osmo izdanje INmusic festivala