Splitski trgovački lanac Tommy u proteklom je mjesecu napravio značajan napredak skočivši s osmog na četvrto mjesto

Travanj je obilježila tematika vezana za poslovanje trgovačkih lanaca s posebnim naglaskom na kupoprodajni proces Agrokora i Mercatora te s tim povezane zabrinutosti slovenskih poslovnih krugova, uvjetima AZTN-a i dr.

Povećan je i udio promidžbenih, sponzorskih i humanitarnih akcija koji možemo povezati s obilježavanjem Uskrsa.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u travnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

NA PODIJU ISTI IGRAČI
Travanj nije donio promjenu u podjeli prva tri mjesta. Kao i prošlog mjeseca, na čelnoj je poziciji Konzum, slijedi Mercator, a potom Lidl.

Na četvrto se mjesto, s osmog u prošlom mjesecu, probio Tommy, a Spar je pak zadržao svoju prošlomjesečnu poziciju. Slijedi Billa koja je napredovala za jedno mjesto.

O Konzumu i Mercatoru najviše se pisalo vezano za poslovanje. Drugom polovicom mjeseca objavljeno je kako su tvrtke Konzum i Blitz-CineStar uspostavile poslovnu suradnju s ciljem izgradnje kino dvorane u Karlovcu.

O Konzumu se pisalo i u sklopu najvećeg koalicijskog programa nagrađivanja u Hrvatskoj. Naime, MultiPlusCard program je nominiran u finale prestižnog izbora za najbolje programe nagrađivanja vjernosti – “Loyalty Awards 2014”.

O Mercatoru se ponovno najviše pisalo o procesu prodaje. Prenesena je informacija o zabrinutosti slovenskih poslovnih krugova o stabilnosti Agrokora te hoće li financijski moći progutati taj posao bez poremećaja u svome poslovanju, s obzirom na razinu Mercatorove zaduženosti.

Polovicom mjeseca Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja predstavila je uvjete pod kojima je Agrokoru dopušteno povezivanje s Mercatorom. Prema tim uvjetima Agrokor mora prodati ili dati u dugoročni najam čak 96 trgovina iz kombinirane mreže Konzuma i Mercatora, a rok za to je šest mjeseci od dana preuzimanja Mercatora.

O trgovačkom lancu Lidl najviše se pisalo vezano za promidžbu i sponzorstva. Iz Uprave su poručili kako donacijski program “Više za zajednicu” nastavljaju i u 2014. godini, a radi se o programu u kojem svaki radnik Lidla može predložiti neku neprofitnu organizaciju, udrugu ili bilo koju drugu instituciju od javnog značaja kojoj će se tada donirati prikupljena vrijednost.

Isto tako je u suradnji s tvrtkom P&G pokrenuo humanitarnu akciju koja će djeci sa sindromom Down i njihovim roditeljima omogućiti materijale neophodne za učenje i uključivanje u svakodnevni život.

TEMATSKA SLIKA
Ukupno gledajući, najveći se broj objava (45,59%) odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva.

Povećan udio promidžbenih, sponzorskih i humanitarnih akcija možemo pripisati blagdanskom razdoblju i raspoloženju, obilježavanju i proslavi Uskrsa. U travnju su o trgovačkim lancima tiskani mediji objavljivali nešto više od internetskih portala.

Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevnik 24 sata, portal jatrgovac.hr te tri medija koja su jednako objavljivala: Business.hr, Poslovni dnevnik te portal instore.hr.

O temama svrstanim u tematske sklopove Poslovanje, Promidžba i sponzorstva te Usluge i odnos prema kupcima zabilježeno je više objava na portalima. O preostala je dva tematska sklopa – Asortiman i cijene te Ostalo – više objava zabilježeno u tiskanim medijima.

Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i internetskih portala je unutar tematike Asortiman i cijene proizvoda i to 87% u korist tiskanih medija. Upravo kod ove tematike je najviše objava zabilježeno u dnevnim novinama 24 sata koje su i najčitanije u Hrvatskoj te je za pretpostaviti da će informacija  o asortimanu proizvoda i cijenama istih na ovaj način doći do velikog broja konzumenata.

O Poslovanju, o kojem se i najviše pisalo tijekom travnja, nešto je više objava zabilježeno na internetskim portalima, 54,6% u odnosu na 45,4% u tiskanim medijima.

Ines Kovačić

Prethodni članakMüller: Usmjereni na širenje i kvalitetu
Sljedeći članakPuls sektora: Brod koji se drži na površini