Međimurska županija već desetu godinu provodi projekt kontrole plodnosti tla

Međimurska županija već deset godina pomaže svojim OPG-ovima, obrtnicima, zadrugama i trgovačkim društvima projektom “Kontrola plodnosti tla”, vrijednim više od 35 tisuća eura, a župan Matija Posavec u srijedu je s predstavnicima općina te direktorom poduzeća Labosan potpisao sporazum o ovogodišnjoj provedbi projekta.

Kontrola plodnosti tla provodi se od 2014. godine s ciljem ostvarenja visokog i kvalitetnog prinosa svake kulture na poljoprivrednim površinama u Međimurskoj županiji te u svrhu praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i utvrđivanja preporuka za gnojidbu, a svake godine okuplja nekoliko jedinica lokalne samouprave. Župan Posavec istaknuo je kako se na međimurskom području nastoji sačuvati i omogućiti što kvalitetnija poljoprivredna proizvodnja te poljoprivrednicima omogućiti plasman na tržišta.

“Imamo niz mjera u razvoju poljoprivredne proizvodnje, sveukupno samo na razini županije 14 mjera pomoći i potpore poljoprivrednicima. Gradovi i općine na svom području također vode brigu, s obzirom na specifičnosti koje kod njih postoje”, rekao je Posavec.

Dodao je da je u Međimurju oko 4214 poljoprivrednih gospodarstava i 30.530 hektara poljoprivrednih površina koje su u sustavu ARKOD-a te da je dosad, u suradnji s tvrtkom Labosan, uzeto 4700 uzoraka tla, a obuhvaćeno je više od 7.093 hektara poljoprivrednih površina.

“Sredstva za provođenje osiguravaju Županija i grad ili općine s udjelom od po 40 posto te poljoprivrednici s 20 posto. Važno nam je da zbog svih izazova s kojima se susreće poljoprivredna proizvodnja nastavimo s ovim projektom te damo podršku poljoprivrednicima koji ne moraju sami snositi sav trošak analize”, rekao je župan.

Vrijednost jedne analize iznosi 52,50 eura, a projekt će obuhvatiti uzimanje uzoraka i podataka na terenu, dostavu uzoraka u laboratorij, analizu tla, interpretaciju rezultata kao i ustrojavanje baze podataka o stanju plodnosti tla i izdavanje preporuke gnojidbe krajnjim korisnicima usluga, pojasnio je direktor tvrtke Labosan, Branko Dobravc.

“Nastavkom provođenja kontrole plodnosti tla pridonijet će se da sve veći broj poljoprivrednih proizvođača bude upoznat s pravilnim korištenjem gnojiva i pesticida, te na taj način smanjiti opterećenost na okoliš”, naglasio je Dobravc.

Prethodni članakInflacija u BiH dva posto treći mjesec zaredom
Sljedeći članakU prvih šest mjeseci prodano 14,7 posto više automobila nego lani