Medivital Pharm: Kraljevski med ne sadrži tadalafil

Tvrtka Medivital Pharm, koja uvozi “Kraljevski med” iz Kine, reagirala je danas na odluku Ministarstva poljoprivrede o povlačenju tog proizvoda s tržišta, a u priopćenju tvrde da “Kraljevski med” ne sadrži tadalafil i žale se na, kako tvrde, praksu u Hrvatskoj da se prvo nepobitno utvrdi ispravnost prirodnih pripravaka, a potom ih se, nakon uspjeha i rasta udjela na tržištu, zabrani.

Ministarstvo poljoprivrede jučer je izvijestilo da s tržišta povlači Kraljevski med roka valjanosti veljača 2016. jer je u tom proizvodu utvrđena prisutnost tadalafila, koji može izazvati promjene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolju, proljev te bol u mišićima i prsima.
Iako su jučer izvijestili da sporni proizvod povlače s tržišta, a kupce pozvali da ga vrate na mjesto kupnje i više ne konzumiraju, Medivital danas tvrdi da u “Kraljevskom medu” nema tadalafila.

“Za plasman na hrvatsko tržište, med je prošao sva potrebna laboratorijska ispitivanja i farmakološke analize te u potpunosti zadovoljio iznimno stroge kriterije EU regulative, nakon čega nam je izdana dozvola za stavljanje u promet. Utvrđeno je da med ne sadrži niti jednu nedozvoljenu supstancu, pa tako ni tadalafil, te da ni po jednom svojstvu nije opasan po zdravlje korisnika”, tvrde u priopćenju.

Navode da se “Kraljevski med” dobiva iz cvjetova ljekovitih biljaka suptropskih šuma, da sadrži 3 posto crvenog ginsenga i 3 posto matične mliječi, da je poznat u tradicionalnoj kineskoj medicini, da se koristi stoljećima te da do sada nije zabilježen slučaj da je od “Kraljevskog meda” itko oslijepio, izgubio sluh “ili imao bilo kakve druge, pa ni minorne, neželjene nuspojave”.

“Posebno želimo istaknuti da nas kao pravni subjekt duboko zabrinjava praksa u RH da se nama, uvoznicima ili proizvođačima prirodnih pripravaka, prvo nepobitno utvrdi ispravnost proizvoda, a potom ga se nakon uspjeha i rasta udjela na tržištu – zabrani. Nakon neovisne analize, proizvodi se vraćaju na tržište ali, ovaj put, urušenog imidža zbog gubitka povjerenja klijenata”, kaže se u priopćenju.

Medivital Pharm najavljuje da će primjerke Kraljevskog meda poslati u certificirani neovisni laboratorij u zapadnoj Europi, nakon čega će javnost obavijestiti o rezultatima analize. (SEEbiz / Hina)

Prethodni članakPivskom zdravicom otvoreni 28. Dani piva Karlovac
Sljedeći članakProsječna neto plaća za lipanj 5.558 kuna