Mercator kroz pet godina u regiju planira uložiti 700 milijuna eura

mercator-hipermarket-ftdSlovenski Mercator planira do 2015. godine postati vodeći trgovački lanac na devet regionalnih tržišta, s prihodom od 4,2 milijarde eura i 33 tisuće zaposlenih

Slovenski Mercator predstavio je ambiciozni poslovni plan prema kojem bi do 2015. godine trebao postati vodeći trgovački lanac na devet regionalnih tržišta, s prihodom od 4,2 milijarde eura i 33 tisuće zaposlenih. Plan predviđa prosječni godišnji rast prihoda od 9 posto, a utemeljen je na “smjelim investicijama”, ocjenjuje slovenski list Delo.

U idućih pet godine Mercator namjerava u razvoj maloprodajne i logističke mreže uložiti više od 700 milijuna eura, a prema srednjoročnom planu do kraja 2013. proširio bi svoje poslovanje na kosovsko i makedonsko tržište.

U 2011. Mercator planira prihod od prodaje u iznosu od 2,9 milijardi eura, što je gotovo šest posto više od procijenjenog ovogodišnjeg prihoda, odnosno između 125 i 155 milijuna eura godišnje. Usprkos zahtjevnog gospodarskog okruženja, stopa rasta postavljena je vrlo ambiciozno.

Na slovenskom tržištu planirana stopa rasta je skromnija, samo dva posto, dok se na stranim tržištima očekuje rast od 16 posto. Udjel prihoda na stranim tržištima u ukupnim prihodima kompanije trebao bi porasti na 40 posto, a do 2015. na 55 posto.

U Mercatoru očekuju da će zbog ulaska većih međunarodnih trgovačkih lanaca na tržište jugozapadne Europe u idućih pet godina doći do velikog zaoštravanja konkurencije, prije svega u prodaji potrepština za kućanstva. Širenje maloprodajne mreže planiraju i drugi trgovački lanci, a to će, osim na zaoštravanje konkurencije, negativno utjecati na Mercatorove marže.

Zbog toga slovenski trgovački lanac planira velike investicije kojima bi dobio oko 700.000 kvadratnih metara novih bruto površina. Trenutno raspolaže s oko milijun kvadratnih metara bruto.

U 2011. Mercator planira investirati ukupno 124,6 milijuna eura. U Sloveniji će, između ostalih, biti otvoreni novi Mercator centar Maribor i Hipermarket, Intersport te Modiana u trgovačkom centru Stožice u Ljubljani.

U Hrvatskoj bi trebao biti otvoren Trgovački centar Rovinj, u Srbiji Roda centar Kruševac, Roda centar Jagodina i Roda centar Vrbas, u BiH Trgovački centar Cazin i Mercator centar Bihać, u Bugarskoj Cash&Carry te hipermarketi u Sofiji i Burgasu.

Investicije bi se financirale uglavnom iz vlastitih izvora, što znači da se financijski dug Grupe ne bi povećavao. Naprotiv, zaduženost bi se u idućih pet godina trebala drastično smanjiti. Do kraja 2015. neto dug trebao bi se smanjiti s gotovo milijardu na nešto više od 300 milijuna eura, zahvaljujući prije svega monetizaciji nekretnina.

Naime, u predstojećem srednjoročnom razdoblju Grupa Mercator namjerava provesti monetizaciju dijela nekretnina u Sloveniji i Hrvatskoj, pri čemu bi prihod usmjerila na otplatu dijela financijskog duga. Ukupna vrijednost monetizacije iznosila bi 500 milijuna eura, a bila bi provedena postupno, najkasnije u 2012. i 2013. godini.

Udio kapitala u financiranju bi u idućih pet godina postupno porastao na 38 posto, a udjel financijskih obveza pao bi na 18 posto.

Broj zaposlenih porastao bi na 24.436, odnosno za 3,7 posto u odnosu na sadašnje stanje.

EBITDA za 2011. bi prema planu trebala iznositi 180 milijuna eura, što je 5,7 posto više od procijenjene EBITDA za ovu godinu.

“Rastući novčani tok uz praktično nepromijenjenu razinu neto financijskog duga ukazuje na visoku razinu financijske stabilnosti i razvojnog potencijala”, komentiraju u Mercatoru. U 2011. očekuju neto dobit od 41 milijuna eura, za trećinu veću od procijenjene dobiti za ovu godinu.

EBITDA bi u prosjeku rasla po stopi od 7,2 posto godišnje i u 2015. dosegnula bi 241 milijun eura. Isti pokazatelj prije najamnina bi rastao godišnje za 12,9 posto, a 2015. iznosio bi 373 milijuna eura. (Bankamagazin)

Prethodni članakSalford prodaje sve kompanije u Srbiji
Sljedeći članakLesnina i službeno u vlasništvu XXXLutza