Mercator planira nastavak širenja u regiji

mercator-konferencija-ozujak-2011-ftdU razvoj maloprodajne i logističke mreže do 2015. godine Mercator planira uložiti ukupno 700 milijuna eura

Mercator Grupa prošle je godine ostvarila 2,78 milijardi eura prihoda od prodaje, što je u odnosu na 2009. porast od 5,2 posto, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije tog trgovca održanoj u Ljubljani.

Istodobno, neto dobit je iznosila 30,4 milijuna eura, što je za 9,3 milijuna eura ili 43,9 posto više nego u 2009. godini.

Na hrvatskom tržištu poslovanje Mercatora u 2010. godini posebno je obilježila akvizicija društva Getro, u što je uključeno kupovina robne marke „Getro“ i dugoročni poslovni najam 16 Getroovih trgovačkih centara i drugih poslovnih objekata ukupne površine gotovo 120.000 m2.

U Crnoj Gori Mercator je zauzeo vodeću poziciju na tržištu maloprodaje nakon što je sredinom 2010. preuzeo trgovačku djelatnost i zaposlenike te dugoročno unajmio 77 trgovačkih objekata u vlasništvu društava Pantomarket i Plus Commerce ukupne bruto prodajne površine preko 31.000 m2.

Slovenski trgovac lani je bio aktivan i na tržištu Srbije. Tako je Mercator-S u kolovozu lani preuzeo tvrtku Coka i tako u dugoročni poslovni najam i podnajam dobio 22 trgovačka objekta Coka Grupe u Podunavskoj regiji, ukupne prodajne površine više od 12.000 m2. Strateškim savezom dogovorena je i kupovina zaliha i opreme te preuzimanje zaposlenika društava Coka Grupe.

mercator-trzista-grafNa prezentaciji poslovnih rezultata je istaknuto kako je Mercator grupa i u 2010. ostala najveći trgovac u regiji koja zapošljava ukupno 23.482 radnika, od toga na tržištima izvan Slovenije njih 11.319 ili 48,2 posto.

U usporedbi s prethodnom godinom broj zaposlenika povećan je za više od dvije tisuće, što je većim dijelom posljedica preuzimanja trgovačke djelatnosti na tržištima Hrvatske i Crne Gore.

Planovi za 2011. godinu uključuju sveukupno 126,4 milijuna eura investicija na svim tržištima te otvaranje većih objekata među kojima se u Sloveniji izdvajaju novi Mercator centar Maribor, Intersport i Modiana u trgovačkom centru Stožice u Ljubljani te obnova robne kuće Maxi.

U Hrvatskoj će se otvoriti Trgovački centar Rovinj, u Srbiji Roda centri u Kruševcu, Jagodini i Vrbasu, u BiH Trgovački centar Cazin i Mercator Centar Bihać, a u Bugarskoj Cash&Carry i hipermarket u Sofiji i Burgasu.

Do konca 2011. godine u Mercator Grupi trebalo bi biti 24.436 zaposlenika, što je za 3,7 posto više od broja zaposlenih koncem 2010. godine.

Neto dobit na kraju ove godine trebala bi doseći 41 milijun eura, što je za trećinu više od ostvarenog u 2010. godini, a prihodi bi istodobno trebali porasti za 6 posto na 2,9 milijardi eura.

Kada je riječ o srednjoročnom razdoblju, poslovodstvo Mercatora iznijelo je ambiciozan plan koji projicira rast prihoda na 4,2 milijarde eura do 2015. godine kada bi, na devet tržišta regije, Mercator zapošljavao više od 33.000 zaposlenika.

Ostvarenje zacrtanih rezultata Mercator planira postići intenzivnim investiranjem u razvoj maloprodajne i logističke mreže u što u narednom petogodišnjem razdoblju planira izdvojiti ukupno 700 milijuna eura.

Osim postojećih tržišta na kojima djeluje – Slovenija, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska i Albanija – slovenski trgovački lanac od 2013. godine planira započeti poslovanje i na tržištu Kosova i Makedonije.

“Ostvarivanjem strategije i zacrtanih srednjoročnih smjernica, Mercator će ojačati položaj vodećeg trgovca proizvodima za svakodnevnu uporabu i proizvodima za kućanstvo u regiji jugoistočne Europe”, rekao je Žiga Debeljak, predsjednik uprave Mercatora.

U 2015. godini Grupa planira ostvariti 100 milijuna eura čistog poslovnog rezultata.

Prethodni članakRast prometa u njemačkoj maloprodaji u siječnju
Sljedeći članakNajavljena gradnja trgovačkog centra City Point u Varaždinu