Mercator potpisao ugovor o kupnji Engrotuša

Uroš Verbovšek, Andraž Tuš, Fabris Peruško, Tomislav Kramarić, Hrvoje Bošnjak

Potpisnici ugovora uvjereni su da integracija dviju tvrtki predstavlja odličnu podlogu za budući rast zajedničke kompanije i, naravno, dugoročnu održivost poslovanja, priopćeno je iz Fortenova grupe

Mercator je potpisao ugovor o kupnji 100 posto udjela u Engrotušu, a s potpisivanjem ugovora pokrenuta je i procedura za dobivanje suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Slovenije (AVK). Spajanje Mercatora, koji je u vlasništvu Fortenove grupe i Engrotuša ojačat će tržišnu poziciju oba trgovačka društava te donijeti nove razvojne prilike slovenskim dobavljačima i zaposlenicima. Potpisnici ugovora uvjereni su da integracija dviju tvrtki predstavlja odličnu podlogu za budući rast zajedničke kompanije i, naravno, dugoročnu održivost poslovanja od koje će imati koristi svi dionici, a posljedično i cjelokupno gospodarstvo, priopćeno je iz Fortenova grupe.

“Iznimno nam je zadovoljstvo što godinu zaključujemo još jednom velikom akvizicijom u maloprodaji. Nakon marketa Franca u Crnoj Gori, preuzimanje Tuš trgovina drugo je veliko širenje naše prodajne mreže u kratkom vremenu, čime definitivno potvrđujemo status najjačeg domaćeg regionalnog maloprodajnog lanca u regiji i dokazujemo ono što smo najavili kad smo 2021. integrirali Mercator u mrežu Fortenova grupe. Naše je zadovoljstvo tim veće, ako se uzme u obzir koliko je poslovanje u maloprodaji u prošloj i ovoj godini bilo zahtjevno. Unatoč tome, ostali smo vrlo fokusirani na realizaciju strategije kojoj je osnovni cilj da u cijeloj mreži dođemo što bliže kupcima i kontinuirano im nudimo široki izbor proizvoda i usluga po pristupačnim cijenama, a istodobno kroz izvrsne odnose s lokalnim dobavljačima, jačamo nacionalna gospodarstva u pet država u kojima poslujemo. Duboko smo uvjereni da je to najbolje jamstvo dugoročnog razvoja cijelog nacionalnog gospodarskog lanca – od proizvodnje preko prerade do trgovine – što onda, od zapošljavanja preko podrške investicijama, predstavlja i značajnu kontribuciju održivom rastu gospodarstava u regiji”, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Andraž Tuš je u ime prodavatelja, kompanija Tuš holding i AH Invest 1 naglasio: “Danas smo potpisali ugovor o kupoprodaji 100 posto udjela u tvrtki Engrotuš d.o.o., bez djelatnosti drogerije Tuš, koja je u procesu izdvajanja. Nakon višemjesečnih pregovora odlučili smo se za kupca koji je, po našem mišljenju, najbolji izbor za zaposlenike, poslovne partnere i razvoj osnovne djelatnosti tvrtke. Vjerujemo da će ova integracija imati pozitivne učinke za slovensko gospodarstvo.”

“Ovom se transakcijom nastavlja vlasnička konsolidacija u sektoru trgovine. Mercator bilježi stabilan organski rast, a akvizicija i spajanje s Engrotušem će nam pomoći u ostvarenju poslovnih ciljeva. Uvjeren sam da je integracija u interesu svih, od zaposlenika do slovenskih dobavljača u cijelom lancu. Povezivanjem ćemo ojačati i stabilnost oba trgovačka društva te slovenskim potrošačima ponuditi najbolji izbor proizvoda i usluga”, istaknuo je Tomislav Kramarić, predsjednik Uprave Mercatora.

Do okončanja postupka dobivanja suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ne možemo komentirati detalje ugovora niti daljnje razvojne planove povezane tvrtke, zaključuje se u priopćenju Fortenova grupe.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakProizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda pale za 7,7 posto
Sljedeći članakHUP-ICT potiče male i srednje tvrtke na bržu digitalizaciju