Merkur pod istragom

merkur-ftdNije poznato je li policijska istraga povezana s menadžerskim preuzimanjem tvrtke u jesen 2007. kada je sto menadžera Merkura preko tvrtke Merfin otlupilo većinski udjel u tvrtki iz Nakla

U Merkuru je u tijeku policijska istraga, objavila je TV Slovenija. U Glavnoj policijskoj upravi i odjelu tužiteljstva nadležnom za organizirani kriminal potvrdili su da je u tijeku istražni postupak povezan s nekim poslovima u Merkuru. U Merkuru o istrazi ne znaju ništa.

Nije poznato je li policijska istraga povezana s menadžerskim preuzimanjem tvrtke. U jesen 2007. većinski udjel u Merkuru preko tvrtke Merfin otlupilo je sto menadžera tvrtke iz Nakla.

U  Glavnoj policijskoj upravi i tužiteljstvu bili su vrlo šturi s informacijama o istrazi u Merkuru. Ljubljanska policijska uprava objavila je da njeni kriminalisti provode istragu u vezi kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti, što znači da postoji sumnja da je počinjeno kazneno djelo te da sada prikupljaju obavijesti i moguće dokaze.

Predsjednik uprave Merkura i najveći vlasnik Merfina Bine Kordež o policijskoj istrazi ne zna ništa. “Ništa ne znam. Moguće je da istražuju neke transakcije o kojima se prije pisalo u medijima, no ne vidim u tome nikakvog problema. Ako ih treba provjeriti, neka ih provjere kako bi se dokazalo da nisu sporne“, rekao je Kordež za TV Sloveniju.

Prema neslužbenim informacijama, navodi slovenska državna televizija, predmet istrage mogao bi biti sporni kredit u iznosu od 40 milijuna eura kojeg je krajem prošle godine, neposredno prije isteka mandata Marjana Kramara, Merkuru odobrila Nova ljubljanska banka, kojoj je Merkur kao jamstvo ponudio većinski udjel u svojoj kćerinskoj tvrtki Big Bang.

Prema Merkurovim bilancama cijeli Big Bang vrijedan je 15 milijuna eura, dok je prema procjeni NLB-a vrijedan 70 milijuna eura. Kordež je rekao da Merfin nema nikakvih kredita kod NLB-a, no ima ih Merkur, kao što ih ima i kod drugih banaka. Kredite koristi za tekuće poslovanje. Kordež kaže kako je razumljivo da Merkuru, koji je ove godine investirao 80 milijuna eura, za razvoj trebaju sredstva.

Kordež tvrdi da su svi poslovi transparentni i zakoniti. I kredit za otkup Mercatora tvrtka Merfin sa sada otplaćuje pravodobno i u skladu s uvjetima, iako se promet Merkura u posljednjih osam mjeseci smanjio za više od četvrtine.

“Naravno da smo svaki dan pod nadzorom, jer smo tvrtku kupili mi Slovenci. Da su to napravili Njemci ili Rusi, ne bi bilo nikakvih problema“, dodao je Kordež, koji niječe da bi Merfin, u kojem ima 26-postotni vlasnički udjel, pri otplaćivanju 350 milijuna eura vrijednog kredita na ikakav način iscrpljivao Merkur ili da bi zbog ikojeg posla netko bio oštećen. (Bankamagazin)

Prethodni članakPan se pridružio zagrebačkim Medvjedima
Sljedeći članakDvije valjane ponude za kupnju Vupika