Mesne prerađevine – Tržište: Smanjena prodaja mesnih prerađevina

Količinska prodaja mesnih prerađevina u zadnjih je 12 mjeseci smanjena za sitnih 0,6% te je iznosila nešto manje od 47,4 tone, dok je vrijednosna prodaja istodobno smanjena za nešto osjetnijih 2,5%, na iznos od gotovo 2,2 milijarde kuna

Mesne prerađevine su sve trajne i polutrajne mesne prerađevine kao što su slanina/hamburger, hrenovke, kobasice za kuhanje i pečenje, ohlađeni mesni proizvodi spremni za konzumaciju (sve vrste salama), te ostali polutrajni proizvodi (tlačenice, safalada, mesni narezak i dr.). Mogu biti s dodacima ili bez dodataka.

Svježe meso, smrznuto meso, gotova mesna jela, mesne paštete i mesne prerađevine pakirane u konzerve (npr. mesni doručak) nisu uključene u ovu kategoriju. Kategorija obuhvaća pojedinačna pakiranja i mesoreznicu.

Navedeni abecednim redom vodeći proizvođači (s glavnim pripadajućim robnim markama) su: Gavrilović (Gavrilović, Gala), Grupo Veronesi / AIA (AIA, Dakota, Pavo, Wudy), Perutnina Ptuj (PP, Poli), PIK Vrbovec (Pik, Piko, Sljeme) te Vindija (Cekin, Gurmanika, Rozeto Vindon).

Trgovačke robne marke čine 13% količinskog udjela u kategoriji mesnih prerađevina.

BLAGI PAD REALIZACIJE
Prodaja, koja ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, diskontne trgovine (Lidl), sezonske objekte (otvorene manje od šest mjeseci godišnje), mesnice i ugostiteljstvo, pokazuje blagi pad u zadnjih godinu dana (veljača/ožujak 2016. – prosinac/siječanj 2017.) u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci.

Količinska prodaja mesnih prerađevina u tom je razdoblju smanjena za sitnih 0,6% te je iznosila nešto manje od 47,4 tone, dok je vrijednosna prodaja istodobno smanjena za nešto osjetnijih 2,5%, na iznos od gotovo 2,2 milijarde kuna.

Supermarketi su vodeći format prodajnog mjesta kroz koji se realizira 37% količinske prodaje, a čvrsto drugo mjesto drže hipermarketi s 25% udjela.

S približno sličnim udjelima slijede velike trgovine mješovitom robom, koje imaju 17%, te srednje trgovine mješovitom robom s 15% udjela, dok su na začelju sa svega 5% količinske prodaje male trgovine mješovitom robom.

Podjela prema vrsti proizvoda otkriva da su polutrajne mesne prerađevine dominantne u pogledu količinske prodaje s 82% udjela u odnosu na preostalih 18% koliko imaju trajne mesne prerađevine.

Prethodni članakSrbija: Novčano kažnjeni Vital i Victoriaoil
Sljedeći članakVoćari traže pomoć zbog šteta od mraza