Meso i mesne prerađevine – Mali pad, ali udio promocija i dalje značajan

Ukupno je 36,5% vrijednosne prodaje u prošloj godini proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, premda se uočava pad od 2,3% u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje.

U kategoriju mesnih proizvoda spadaju meso (sirovo meso, meso spremno za kuhanje i meso spremno za jelo) te mesne prerađevine (slanina i kobasice). Prodaja mesnih proizvoda tijekom 2023. godine zabilježila je vrijednosni rast po stopi od 19,2% i količinski rast po stopi od 4%.

Najveći udio u vrijednosnoj i količinskoj prodaji u okviru mesnih proizvoda u 2023. godini zabilježilo je meso s 89,1% vrijednosnog i 90,5% količinskog udjela.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

U okviru promatrane skupine mesnih proizvoda ukupno je 36,5% vrijednosne prodaje proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. Pritom se u okviru omjera redovne i promotivne prodaje uočava pad od 2,3% u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje.

Oba segmenta koji čine kategoriju mesnih proizvoda bilježe pad prodaje putem promocije u odnosu na prethodnu godinu, gdje veći pad od 2,4 postotna boda bilježe mesa, dok su mesne prerađevine pale za 1,4 postotna boda.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine čak 99,8% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju svega 0,2% udjela. U odnosu na 2022. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 12,2%, dok je prodaja promotivnih pakiranja u isto vrijeme ostvarila pad od 36,9%.

Prethodni članakMeso i mesne prerađevine – Važna uloga mesa u komunikaciji trgovaca
Sljedeći članakDo kraja travnja prodano 22.288 novih vozila, 14 posto više nego lani