Meso i kobasice – Leaflet report: Petina prehrane

mesnica-meso-mesar-ftd 777

Meso i kobasice s udjelom od 21,49% zauzimaju u 2015. godini više od petine bruto oglasne vrijednosti oglašavanja kategorije prehrane u katalozima i lecima trgovaca

U okviru analize kretanja u kategoriji “Meso i kobasice” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

tipovi marki kategorija - vodeci proizvodaciČimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, i bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. MAT razdoblje obuhvaća kalendarsku 2015. u usporedbi s prethodnom, 2014. godinom.

PREGLED KRETANJA
vodeci proizvodaci u kategoriji preradenog mesa 2015Meso i kobasice s udjelom od 21,49% zauzimaju u 2015. godini više od petine bruto oglasne vrijednosti oglašavanja kategorije prehrane u katalozima i lecima trgovaca.

Pritom je u prošloj godini broj promocija mesa i kobasica na međugodišnjoj razini porastao za 9,3%, na 24.096.

Za razliku od toga, kvaliteta oglašavanja ima negativan trend jer je ostvarena bruto oglasna vrijednost od 85,9 milijuna kuna u 2015. za 14,5% manja u usporedbi s godinom ranije.

Proizvođačke marke kod prerađenog mesa drže velikih 71,9% udjela u GAV-u, a kod svježeg mesa značajno manjih 39,5% jer su u ovoj kategoriji generički proizvodi (nebrendirano meso) ipak najviše zastupljeni (56,2%).

Pogledamo li vodeće proizvođače u kategoriji svježeg mesa prema pokazatelju bruto oglasne vrijednosti, vidimo da je vodeća Vindija s 18%, PIK Vrbovec ima 15%, dok su ostali predstavnici manje zastupljeni: Perutnina Ptuj ima 3%, a po 2% drže Lidl i AIA.

broj promocija i GAV kategorija mesa i kobasica 2015Kod prerađenog mesa situacija je drugačija: PIK Vrbovec ima 18%, Lidl 13%, Gavrilović 12%, a generički proizvodi imaju tek 10% udjela.

focus -havaasi - ivic -mandic - potpis

Prethodni članakBoris Miloushev novi predsjednik Uprave kompanije Heineken Hrvatska
Sljedeći članakPočele prijave za konferenciju o digitalnoj trgovini OMGcommerce