Meso turopoljske svinje postalo 45. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

(Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Zaštita proizvoda “Meso turopoljske svinje” temelji se na specifičnoj kvaliteti mesa koja je rezultat genetske osnove te načina držanja i hranidbe svinja, kao i dobi svinja pri klanju, objašnjavaju iz Ministarstva

Meso turopoljske svinje dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavljeno je u ponedjeljak u Službenom listu Europske unije (EU), izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede navodeći kako je to 45. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU.

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU.

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, istaknuli su iz Ministarstva.

Postupak zaštite naziva “Meso turopoljske svinje” pokrenula je Plemenita općina turopoljska, Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom “Meso turopoljske svinje”.

Turopoljska svinja potječe iz područja Turopolja, a u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća uzgojno područje turopoljske svinje proširilo se iz Turopolja prema Sisku i Draganiću, a kasnije i na dio Slavonije i Podravine, dospjevši sve do granica Mađarske čime je turopoljska svinja postala najraširenija pasmina svinje u Hrvatskoj.

Zaštita proizvoda “Meso turopoljske svinje” temelji se na specifičnoj kvaliteti mesa koja je rezultat genetske osnove te načina držanja i hranidbe svinja, kao i dobi svinja pri klanju, objašnjavaju iz Ministarstva.

Navode i kako je meso turopoljske svinje karakteristično je po tamnijoj i crvenijoj boji, kompaktnijoj mišićnoj teksturi te prirođeno ima veći stupanj nakupljanja masnog tkiva, posebice u potkožnom dijelu te između mišića. Termički obrađeno meso je pri konzumaciji elastično-sočne konzistencije, punog okusa i specifične arome koju daju otopljene masnoće mesa.

Republika Hrvatska sada ima 45 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, zaključuje se u priopćenju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakKonzum i Mastercard udružuju snage za pomoć socijalno ugroženim obiteljima u Hrvatskoj i Ukrajini
Sljedeći članakJamnica i Nestlé sklopili strateško partnerstvo za prodaju Nescafé kave u Out Of Home kanalu