MHP potvrdio namjeru preuzimanja Perutnine Ptuj

MHP je vertikalno integrirana kompanija i vodeći ukrajinski proizvođač peradi s prerađivačkim pogonima u Nizozemskoj i Slovačkoj te prodajnim i distributivnim centrima na Bliskom istoku

Ukrajinski proizvođač peradi, tvrtka MHP SE, nakon odobrenja austrijske Federalne agencije za zaštitu tržišnog natjecanja potvrdila je namjeru preuzimanja slovenske Perutnine Ptuj. MHP je vertikalno integrirana kompanija i vodeći ukrajinski proizvođač peradi s prerađivačkim pogonima u Nizozemskoj i Slovačkoj te prodajnim i distributivnim centrima na Bliskom istoku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

MHP otprilike 60 posto proizvodnje peradi plasira na domaćem tržištu, dok preostalih 40 posto izvozi u više od 60 zemalja širom svijeta. Visoka efikasnost proizvodnje omogućila je MHP-u da kontrolira rizike i kvalitetu peradi u svim fazama proizvodnog procesa. Time se osigurava pridržavanje svih važećih standarda i zakona kako u Ukrajini, tako i u EU. Ključni dio uspjeha MHP-a je intenzivni CAPEX program u čije je ekološke projekte u posljednjih 10 godina uložila 1,75 milijardi dolara, snažan i iskusan rukovodeći tim i integrirani poslovni model.

MHP ovim širenjem čini strateški iskorak koji će povećati vrijednost kompanije i ojačati njezinu poziciju na globalnom tržištu, dok Perutnina Ptuj dobiva strateškog, dugoročnog investitora. Perutnina Ptuj ima snažan brend i značajan udio na tržištu peradi, koji je MHP spreman značajno podržati u nadolazećim godinama kroz investicije i daljnji razvoj, kaže se u priopćenju kompanija.

S iskusnim rukovodećim timom, MHP se obvezuje poboljšati kvalitetu proizvoda Perutnine Ptuj s ciljem ispunjavanja najviših EU standarda. Suradnja će donijeti direktnu korist lokalnim farmerima i zaposlenicima te biti pozitivan utjecaj na peradarsku industriju Balkana u cjelini.

Prošle godine je MHP ostvario 1,29 milijardi dolara prihoda, s porastom od 13 posto u odnosu na 2017. godinu te 230 milijuna dolara dobiti. U prvom polugodištu ove godine prihodi su im porasli za 16 posto, na 694 milijuna dolara.

Perutnina Ptuj je prošle godine ostvarila 166 milijuna eura prihoda i 7,8 milijuna eura dobiti. Uz Perutninu, MHP dobiva i njezine podružnice po Balkanu, među kojima je i Pipo Čakovec, te tvrtka u Austriji.

Prethodni članakAgencije za istraživanje tržišta prihvatile novi europski Kodeks
Sljedeći članakiba 2018: Univerzum novih ideja