Mliječni namazi – Profil potrošača: Zdravlje bez razmišljanja

namazi-profil-potrossaca-ftd 777Konzumenti mliječnih namaza su osobe koje preferiraju organsku hranu, bez umjetnih aditiva te u kupovinu odlaze spontano, a najviše ih ima u dobnoj skupini od 30 do 49 godina (37%)

Mliječni namaz je jedan od omiljenih namaza koji se danas može pronaći gotovo u svakom hladnjaku. Vole ga ljudi svih dobnih skupina, a dolazi u raznim oblicima: čisti mliječni namaz, s dodatkom začina, drugih namaza ili čak čokolade.

UMJERENOST U NAMAZU
Podaci iz TGI baze koji se odnose na konzumaciju mliječnih namaza na tržištu Hrvatske govore da je oko polovice Hrvata u posljednjih godinu dana konzumirala mliječne namaze. Analiziramo li konzumente mliječnih namaza prema demografskim pokazateljima možemo vidjeti da su u nešto većoj mjeri u pitanju žene (54%).

namazi-profil-bulletPrema regionalnoj podjeli konzumenti se nalaze najviše u Zagrebu i okolici (28%) te u Slavoniji i Međimurju (24%), a podijelimo li konzumente mliječnog namaza na dobne skupine najviše ih je u dobi od 30 do 49 godina (37%).

U pogledu frekvencije konzumacije mliječnih namaza i podjele svih konzumenata na velike, umjerene i male uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih konzumenata. U ovoj kategoriji u Hrvatskoj je najviše umjerenih konzumenata (80%), zatim malih konzumenata (10%), te velikih konzumenata (9%).

U skupinu malih konzumenata ubrajamo one koji konzumiraju mliječne namaze jednom mjesečno ili rjeđe, u umjerene konzumente one koji ovaj proizvod konzumiraju jednom ili više puta tjedno te jednom ili više puta mjesečno, a u velike konzumente one koji konzumiraju jednom ili više puta dnevno.

Građani Hrvatske kao top tri robne marke mliječnih namaza biraju Dukatela mliječni namaz, ABC mliječni namaz te Philadelphia mliječni namaz.

MODERNI POTROŠAČKI STIL
Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

mliječni-namazi-medianaRiječ je o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži, a provodi se kontinuirano na velikom uzorku te pokriva cijeli teritorij Hrvatske. Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere.

U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnoga stila konzumenata mliječnih namaza u Hrvatskoj. Možemo zaključiti da su konzumenti mliječnih namaza osobe koje preferiraju organsku hranu, bez umjetnih aditiva te u kupovinu odlaze spontano.

Svakako je zanimljivo vidjeti podatak u kojim trgovačkim lancima konzumenti mliječnog namaza najčešće kupuju namirnice. Tako 61% onih koji su konzumirali mliječni namaz u posljednjih godinu dana kupuje namirnice u Konzumu. U Lidlu ih kupuje 37%, dok ih oko 30% kupuje u Plodinama, a u Kauflandu njih 26%.

Maja Juričan
maja.jurican@mediana.hr
mediana Logotip

Prethodni članakFAO znatno povisio procjenu proizvodnje žitarica u ovoj godini
Sljedeći članakSvjetska premijera nove generacije Hyundai i30