Mlijeko skuplje 5%, uskoro poskupljuju šećer i pivo

mlijeko-kupac-polica-trgovina-midiMlijeko i mliječne proizvode Dukat će u drugoj polovici siječnja, a Meggle od početka veljače poskupiti u prosjeku pet posto. Dok u Vindiji tvrde da oni još uvijek analiziraju stanje na tržištu, u Meggleu i Dukatu objašnjavaju da će najviše poskupjeti svježe i trajno mlijeko.

Večernji list neslužbeno doznaje da njihova cijena ide gore od sedam do 10 posto, a ovisno o proizvođaču, poskupjet će i fermentirani mliječni proizvodi, deserti i sirevi.

Iz Megglea ističu kako nova poskupljenja nemaju veze sa seljacima koji mjesecima traže veće otkupne cijene mlijeka, nego s europskim burzama na kojima one sada znatno rastu, a njihov se tromjesečni prosjek isplaćuje i hrvatskim proizvođačima.

Tvrde kako su teret zadnjeg povećanja sirovine podnijeli o vlastitom trošku i nisu poskupljivali gotove proizvode, a novo poskupljenje, za koje su svjesni da može dovesti do daljeg pada potrošnje, odgađali su još od listopada.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač na jučerašnjem je predstavljanju Povelje za novi početak Vijeća za konkurentnost predsjedniku Ivi Josipoviću kazao kako su njemu prehrambene kompanije potvrdile da cijene hrane neće rasti budući da u rastu cijena goriva nemaju opravdanja.

No, trgovački lanci imaju već i najave proizvođača o poskupljenju šećera za više od 20 posto te piva. Kozmetika nekih proizvođača te Coca-Cola pak pojeftinjuju, pa bi posljedice za potrošačku košaricu zasad mogle ostati neutralne, kažu u Agrokoru.

Starija izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić slaže se, naime, s Popijačem da je udio cijene goriva u ukupnoj cijeni prehrambenih proizvoda 3-4 posto, zbog čega hrana ne bi smjela poskupljivati.

“Korekcija cijena ovisi isključivo o kretanju cijena žitarica, ali ne očekujem da će to biti znatno”, tvrdi ona.

No, kako je kukuruz u proizvodnji hrane isto što i nafta u energetici, a trenutačna mu je cijena i 100 posto viša u odnosu na 2010., ona će svakako multiplicirati troškove proizvodnje mesa i mlijeka, a samim time utjecati i na potrošačke cijene, tvrdi Branko Bobetić, direktor Croatiastočara. (Večernji list)

Prethodni članakBest Buy: Nivea njega za kožu
Sljedeći članakKako će izgledati treći City Center One?