Mljekara Milkos: Mijenjamo dizajn i deklaraciju

milkos - midiSarajevska mljekara Milkos, jedna od četiri mljekare iz Bosne i Hercegovine koja je dobila zeleno svjetlo za izvoz proizvoda u Europsku uniju, još neće svoje kamione slati preko državnih granica.

Na policama trgovina u zemljama EU trebali bi se naći: Milkosovo trajno mlijeko, bijeli feta-sir, jogurt, ayran i pavlaka.

Kako pojašnjava direktor mljekare Adin Fakić, izvoz je planiran do kraja mjeseca, međutim, dogodile su se neke nepredviđene obaveze koje se, kako se naknadno ispostavilo, moraju poštovati.

“S obzirom na to da nismo izvozili više od dvije godine nismo znali da moramo napraviti izmjenu dizajna određenih proizvoda, kao i promijeniti deklaracije. Na poleđini proizvoda treba pisati: Uvoznik. Osobno sam mislio da će se ovaj posao završiti brzo, ali sam očito bio u krivu. Potrebno je još najviše dvadeset dana da se sve privede kraju”, rekao je Fakić.

Što se tiče ostale papirologije i potrebnih analiza, one su od davno gotove, istaknuo je direktor Milkosa.

“Razgovori s kupcima van BiH su završeni. Dogovorili smo željene cijene. Zadovoljni smo i smatramo da su prihvatljive. Dakle, sve je spremno, osim gore navedenog redizajna”, napomenuo je Fakić.

Kako je već poznato, Mljekara Livno je prva počela isporuku svojih proizvoda na tržište EU. Još dvije bosanskohercegovačke mljekare kojima je odobren izvoz, Mljekara Meggle Bihać i Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, također užurbano rade kako bi ispunile sve obaveze, te kako bi izvoz nesmetano započeo do kraja mjeseca. (oslobodjenje.ba)

Prethodni članakKonzum ulaže 25 milijuna kuna u internetsku trgovinu
Sljedeći članakKakvi su učinci jednogodišnjih uzajamnih sankcija EU i Rusije