Mljekari u BiH traže povećanje otkupne cijene za 50 posto

Mlijeko se od proizvođača trenutačno, ovisno o kvaliteti, otkupljuje po cijeni između 27 i 40 eurocenti

Proizvođači mlijeka iz Bosne i Hercegovine zatražili su povećanje otkupne cijene za 50 posto suočeni s poskupljenjima ulaznih troškova, a toj zemlji prijeti i nestašica mlijeka zbog restriktivnih mjera i suše koja je smanjila proizvodnju.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara iz Republike Srpske Vladimir Usorac potvrdio je za Nezavisne novine kako su svi proizvođači mlijeka zatražili da otkupna cijena bude najmanje 1,20 maraka (oko 60 eurocenti).

Mlijeko se od proizvođača trenutačno, ovisno o kvaliteti, otkupljuje po cijeni između 27 i 40 eurocenti.

“Na sastanku s proizvođačima tražili smo da cijena bude minimalno 1,20 marke po litri. Sadašnja cijena se nama nikako ne isplati”, rekao je Usorac.

U trgovinama cijena litra mlijeka iznosi oko 1,25 eura.

Po istome izvoru zemlji će zaprijetiti nestašica mlijeka zbog smanjenog broja proizvođača, kao i sušne godine. Usorac tvrdi da nema više tko proizvoditi mlijeko, te da izvoz drastično ograničavaju zemlje u susjedstvu te EU.

Mljekarstvo u BiH je među poljoprivrednim djelatnostima s najvećom vrijednošću primarne proizvodnje od 300 milijuna maraka (oko 153 milijuna eura) godišnje te obuhvaća oko 15.000 proizvođača.

Godinama proizvođači mlijeka upozoravaju na poskupljenje stočne hrane, umjetnog gnojiva i goriva, što uz višemjesečno sušno razdoblje dodatno otežava proizvodnju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakU Konzum stižu zabavne naljepnice Fixeez
Sljedeći članakSuša prepolovila urod krumpira