Moguća nestašica mlijeka u trgovinama

mlijeko-zbregov-vindija-ftdZbog sukoba prerađivačke industrija i seljaka oko otkupne cijene mlijeka moguće je da nas zadesi nestašica mlijeka u trgovinama. Seljaci traže da se otkupna cijena poveća za 10 posto ili prijete obustavom isporuke. Mljekare su, za sad, odlučne da na to neće pristati

U slučaju da seljaci zaista zatvore ‘mliječnu slavinu’ direktor Croatiastočara Branko Bobetić, udruge koja okuplja mljekarsku industriju, ustvrdio je da je sve moguće, pa i nestašica mlijeka.

“Mljekare će tad morati kupovati vani. Ima viška mlijeka po povoljnim cijenama u zemljama EU-12. Ali pitanje je što će farmeri sa zadržanim mlijekom. Kud će s njim?”, rekao je Bobetić na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak.

Proizvođači mlijeka tvrde da je otkupna cijena ista već godinu dana – oko dvije kune za litru mlijeka EU kvalitete – dok je u isto vrijeme litra mlijeka u trgovini poskupjela za 80 lipa a cijena stočne hrane povećana za više od 100 posto.

S druge strane, mljekarska industrija poručuje da je otkupna cijena u Hrvatskoj veća za pet posto u odnosu na europsku.

Trenutno cijena se, prema dogovoru iz ožujka 2009. godine, formiraju na mjesečnoj bazi tromjesečnog prosjeka otkupnih cijena članica EU 25. Na to se još dodaje tvornička premija za količinu i kvalitetu mlijeka.

‘Na osnovu tog modela otkupna cijena u ovoj godini je samo rasla. Tako će u posljednja dva mjeseca cijena će biti čak oko 20 posto veća u odnosu na isto razdoblje lani’, ustvrdio je Bobetić.

Trend rasta otkupne cijene, naveo je, nastavit će se i u prvih šest mjeseci 2011. te će u odnosu na prvo polugodište ove godine biti više najmanje 10 posto.

‘Mi nemamo više prostora za dodatno povećanje cijena. Osobito ako se u obzir uzmu svi ostali negativni trendovi u proizvodnji i potrošnji mlijeka’, istaknuo je Bobetić.

Prerađivače zabrinjava što je u prvih devet mjeseci ove godine potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda pala za pet posto iako su, tvrde oni, cijene u maloprodaji u silaznoj putanji. Isto tako, upozoravaju da je Hrvatska prvi put nakon niza godina u 2010. zabilježila pad izvoza mliječnih proizvoda dok istodobno osjetno raste uvoz mliječnih fermenata i sireva.

‘Osnovni razlog za pad izvoza i rast uvoza je nekonkurentna otkupna cijena mlijeka. Dodatno povećanje cijene tu bi konkurentnost srozalo još niže’, ustvrdio je generalni direktor Dukata Alen Fontana.

On zamjera proizvođačima mlijeka što uvijek govore o otkupu i cijeni a nikad kako će povećati svoju sposobnost da se nose s konkurencijom. Upozorava kako je u godinu dana proizvedeno 50 milijuna litara manje mlijeka nego prošle godine.

‘Ova i sljedeća godina su referentne. Na osnovu njih ćemo povlačiti sredstva iz EU fondova. Pitanje je kako ćemo naći nove junice. Što ćemo učiniti s nelegalnim proizvođačkim objektima, kako okrupniti poljoprivredne površine. To je važno za stabilizaciju sektora, a ne otkupna cijena mlijeka’, naveo je Fontana.

Dvije sukobljene strane pokušat će danas pomiriti resorni ministar Petar Čobanković. Ako u tome ne uspije kod nas bi se mogao ponoviti scenarij iz Srbije, od prije tri mjeseca, gdje je također zbog rata oko otkupne cijene mlijeka nestalo iz trgovina. (Tportal)

Prethodni članakIkea želi otvoriti četiri trgovačka centra u Srbiji
Sljedeći članakAgrokoru poboljšan rejting i od Moody’sa