Mozzarella – neizostavan dodatak talijanske kuhinje

Dobru mozzarellu odlikuje svjež okus po mlijeku, vrlo blag i nježan, ali prepoznatljiv, s laganom kiselom notom. Izvorna mozzarella radi se u obliku kugli od oko 100 g i čuva se u vlastitoj sirutki

Mozzarella navodno potječe iz okolice Rima, a dokumenti govore da se radila još u 15. stoljeću i zvala se jednostavno mozza. Ime dolazi od talijanske riječi mozzare, što znači rezati i aludira na način pripreme sira.

Dobru mozzarellu odlikuje svjež okus po mlijeku, vrlo blag i nježan, ali prepoznatljiv, s laganom kiselom notom. Izvorna mozzarella radi se u obliku kugli od oko 100 g i čuva se u vlastitoj sirutki. Što je sir svježiji, to mu je tijesto čvršće i elastičnije, dok starenjem postaje sve mekši i kiseliji. Mozzarella je osobito omiljena u proljeće i ljeto, uz svježe rajčice, prelivena dobrim maslinovim uljem i ukrašena listićima svježeg bosiljka.

Galbani Mozzarella – ljubav na talijanski način koja traje već 130 godina!

Galbani je priča koja je počela davne 1882., kada su Egidio Galbani i njegov otac Davide počeli proizvoditi sir “Robiola” – kremasti i lako maziv bijeli sir. Egidijeva strast za izradom najfinijih, talijanskih sireva bila je naveliko prepoznata. Pažnja koju je pridavao detaljima bila je bez premca, a robna je marka s njegovim imenom ubrzo postala omiljena. Galbani Mozzarella je meki masni kravlji sir, ujedno i jedan od najpoznatijih talijanskih sireva na svijetu. Dobru mozzarellu odlikuje svjež okus po mlijeku, vrlo blag i nježan, ali prepoznatljiv, s laganom kiselom notom.

Otkrijte nove recepte i tajne talijanske kuhinje te saznajte više o vrhunskim Galbani sirevima na www.galbani.hr!

Pratite nas i na Facebook stranici Okusi Italije.

Prethodni članakPivo – Regionalna scena: Gospodarska slika ogleda se i u pivu
Sljedeći članakU Hrvatskoj lani pala proizvodnja goveda, koza, kravljeg mlijeka i jaja