Muška kozmetika: Dok količine padaju, vrijednost se drži

Prodaja je u zadnjih 12 mjeseci u količinskom pogledu bila u minusu kod sve četiri kategorije, dok je vrijednosna prodaja ostvarila polovičan učinak – dva rasta i dva pada

Kategorije muške kozmetike u zadnjih 12 promatranih mjeseci (srpanj 2015. – lipanj 2016.) nisu se baš nešto osobito iskazale na prodajnome polju.

bullet-muska-njegaTako je prodaja, koja ne uključuje Cash & Carry, institucionalnu prodaju ni diskontne trgovine (Lidl), u odnosu na prethodni godišnji period u količinskom pogledu bila u minusu kod sve četiri kategorije, dok je vrijednosna prodaja ostvarila polovičan učinak – dva rasta i dva pada.

U kumulativnom iznosu, vrijednosna prodaja je dosegnula 164,6 milijuna kuna, a količinski je prodano ukupno 591.600 kg (sredstva za i poslije brijanja, njega lica) i 10,3 milijuna komada (brijači i britvice).

SREDSTVA POSLIJE BRIJANJA
Kategorija uključuje proizvode namijenjene za njegu kože nakon brijanja (suhog ili mokrog), na kojima je jasno navedeno da se primjenjuju nakon brijanja odnosno “After Shave”. Kategorija ne uključuje sredstva za pripremu kože prije brijanja, kreme za lice, pjene, gelove, kreme za brijanje niti parfeme.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Beiersdorf (Nivea), Henkel (Fa, Solea), Neva (Ralon), Procter & Gamble (Old Spice, Gillette), Unilever (Axe, Brut, Denim), te trgovačke robne marke koje same nose 7,5% količinske prodaje.

vaznost-tipa-prodajnog-mjesta1graf2i3U zadnjih godinu dana sredstva poslije brijanja ostvarila su pad prodajnih pokazatelja pa je tako ostvarena količinska prodaja od 113.100 kg za 4,1% manja nego u prethodnih 12 mjeseci, dok je vrijednosna prodaja od 36,1 milijun kuna istodobno smanjena za 2,8%. Drogerije su glavni tip prodajnog mjesta kroz koje se realizira 35% količinske prodaje kategorije.

Nešto manje od četvrtine (24%) proda se kroz supermarkete, a ne zaostaju puno niti hipermarketi s 18%. Srednje trgovine mješovitom robom drže 11% prodaje, velike trgovine mješovitom robom 9%, a male trgovine mješovitom robom 3% količinske prodaje. Losion poslije brijanja je daleko najpopularnija vrsta koja zauzima čak 77,7% količinskog udjela. Značajan udio od 20,7% ima i balzam, dok vrlo mali dio prodaje zauzimaju gel (1,5%) i krema (0,1%).
Prema veličini dominantno je pakiranje od 100 ml koje ima 68,7% udjela, a negdje oko 1% drže preostale veličine pakiranja: 200 ml (1,4%), 50 ml (1,1%), 150 ml (1%) i 75 ml (0,8%). Sve ostale veličine pakiranja drže 27% količinske prodaje.

NJEGA LICA ZA MUŠKARCE
Proizvodi za njegu lica i tijela namijenjeni su za vanjsku upotrebu na licu te je na proizvodima istaknuto da su namijenjeni njezi muške kože: For men, Male, Man.

vaznost-tipa-prodajnog-mjesta2Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Beiersdorf (Nivea), L’Oreal (L’Oreal), Ziaja LTD (Ziaja), te trgovačke robne marke koje same nose 19,7% količinske prodaje.

graf3i4Kategorija njege lica za muškarce doživjela je osjetniji pad u proteklih godinu dana. Naime, minus je i kod količinske prodaje (102.900 kg) i kod vrijednosne prodaje (4 milijuna kuna) iznosio 7,4%.

Drogerije su ovdje apsolutni vladari prodaje s 88% količinskog udjela, dok su mrvice među sobom još podijelili hipermarketi s 8% i supermarketi s 4% udjela.

U podjeli ovih proizvoda prema namjeni sličnu dominaciju pokazuju proizvodi namijenjeni za njegu lica s 86,3% udjela, dok proizvodi namijenjeni čišćenju lica imaju 13,7% količinske prodaje.

U podjeli prema njihovom efektu na prvom mjestu su proizvodi za suhu kožu koji imaju 42,9% udjela, a vrlo blizu su i proizvodi protiv starenja kože s 37,7%.

Manje zastupljeni ali još uvijek sa značajnih 12,6% udjela su proizvodi protiv bora, dok proizvodi za mladu i problematičnu kožu imaju 3%, a ostali drže ukupno 3,7% količinskog udjela.

muška kozmetika-proizvodBRIJAČI I BRITVICE
U analizu tržišta britvica i žileta uključene su sve vrste jednokratnih britvica, višekratnih britvica (držač i zamjenske britvice) bez i s baterijama te žileti s dvije oštrice. Iz analize su isključeni električni brijači, trimeri i proizvodi za depilaciju.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Edgewell (Wilkinson sword), Procter & Gamble (Astra, Gillette), Super max*England (Super max), te trgovačke robne marke koje same nose 20,8% količinske prodaje.

GRAFNajveći napredak u kategorijama muške kozmetike nalazimo u kategoriji brijača i britvica koji su u zadnjih 12 mjeseci ostvarili rast vrijednosne prodaje od 3,1%, na ukupno realiziranih 90,1 milijun kuna, a sve to unatoč smanjenju količinske prodaje od 5,3%, na 10,3 milijuna komada.

graf5i6Drogerije su i ovdje vodeće s 27% udjela u količinskoj prodaji, ali svoje vodeće mjesto praktički dijele sa supermarketima koji imaju tek nešto manjih 25% udjela. Slijede hipermarketi koji imaju 18%, a po 12% količinskog udjela drže velike i srednje trgovine mješovitom robom, dok su na začelju male trgovine mješovitom robom s 4% udjela. Jednokratni brijači zauzimaju dominantnih 81,4% udjela u količinskoj prodaji, dok žileti imaju 16,8%, a višekratni brijači 1,7% udjela. Brijači s dvije oštrice su najčešći te drže više od polovice (56,7%) količinske prodaje, a jedini pravi takmac su im brijači s tri oštrice koji imaju nešto manje od trećine udjela (31,7%).

SREDSTVA ZA BRIJANJE
Kategorija uključuje proizvode za brijanje na bazi sapuna koji proizvode pjenu koja se koristi u procesu prije brijanja kao što su pjene, gelovi, sapuni, kreme, losioni. U kategoriju ne spadaju losioni za tijelo, proizvodi za poslije brijanja, depilacijske kreme. Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Beiersdorf (Nivea), Colgate-Palmolive (Palmolive), Procter & Gamble (Gillette), te trgovačke robne marke koje same nose 14,3% količinske prodaje.

vaznost-tipa-prodajnog-mjesta4graf7i8Pozitivnu bilancu vrijednosne prodaje od 1% ostvarila je i kategorija sredstava za brijanje s ukupnom financijskom realizacijom od 34,4 milijuna kuna, dok je količinska prodaja ipak blago smanjena i to za 0,7%, na ukupno prodanih 375.600 kilograma.

Po važnosti tipa prodajnog mjesta i ovdje su na čelu drogerije s 30% udjela, a potom dolaze supermarketi s 25% i hipermarketi s 18%, dok listu prodajnih kanala zaključuju velike (12%), srednje (10%) i male trgovine mješovitom robom s 4% udjela u količinskoj prodaji.

Sprej (pumpica) je dominantno najpopularnija vrsta sredstva za brijanje s 91,9%, dok tuba ima 7,9% količinskog udjela. Pjene za brijanje su vodeće prema tipu proizvoda i to sa 63,7% udjela. Gelovi za brijanje imaju 28,5%, a kreme 7,6%.

Sven Jarebica
sven.jarebica@nielsen.com
Junior Client Executive
nielsen logo

Prethodni članakPromet u europskoj maloprodaji posustao u kolovozu
Sljedeći članakNova prestižna priznanja za Vina Belje