Na telefon za prijave nepravilnosti oko hrane zaprimljeno 377 poziva

Na besplatni telefon za prijave nepravilnosti oko hrane koji je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, tzv. “mesofon” zaključno s jučerašnjim danom zaprimljeno je 377 poziva, a putem e-mail adrese pristiglo je 17 prijava.

mesofon-poziv-midiOd 377 upućenih poziva 178 je kompletno, napominju iz Ministarstva te ističu kako je 31 prijava proslijeđena na nadležno postupanje u Upravu za veterinarske inspekcije Ministarstva, a 26 je upućeno Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Prijave su u postupku obrade. Kako navode iz Ministarstva, pedesetak poruka odnosilo se na općenite komentare, a ostale prijave sadrže premalo ili nemaju uopće dovoljno informacija po kojima bi se moglo postupati.

Ministarstvo je besplatni telefon (0800-203-200) i mail (prijava@mps.hr) na koji građani mogu dojavljivati i upozoravati na sve nepravilnosti vezane uz poslovanje s hranom uvelo 17. rujna. Na taj se način želi doprinijeti daljnjoj transparentnosti sustava, a sve u funkciji povećanja sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

Istraživanje koje je pak u rujnu proveo GfK Hrvatske pokazalo je da čak 91 posto ispitanika vjeruje da postoje uvoznici/prerađivači “starog mesa” što bi trebalo strogo zabraniti. Da je tako nešto danas nemoguće smatra šest posto ispitanika, a njih tri posto ne zna ili ne može odgovoriti.

GfK je istraživanje proveo na reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 15 godina. Iz GfK navode da potrošači vjeruju da na tržištu mesa postoje nepravilnosti koje bi trebalo regulirati. (H)

Prethodni članakU Beogradu otvoren kineski veleprodajni centar
Sljedeći članakSrbija: Delta Holding najveća kompanija u 2009. po prihodima