Najviše o Konzumu, slijede Spar i Lidl

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u prosincu najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u 6 dnevnih novina (Glas Istre, Glas Slavonije, Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Večernji list). Željeli smo, uz ostalo, saznati postoji li razlika u objavljivanju u odnosu na nacionalne i regionalne dnevnike. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U prosincu je u navedenim dnevnim novinama ukupno zabilježeno 67 objava. Najviše se pisalo o Konzumu, a slijede Spar i Lidl.

Tematski se najviše objavljivalo vezano za DOP i marketing, udio objava iznosi 46% u ukupnom broju zabilježenih objava. Slijedi tema vezane za poslovanje s udjelom od 31%. Kod Konzuma je najviše objava vezano za poslovanje (36%), a objave vezane za DOP i marketing su na drugom mjestu (32%).

Tema vezana za DOP i marketing najzastupljenija je i kod Spara (67%) i Lidla (50%). Na drugom je mjestu za oba trgovačka lanca tema vezana za poslovanje, kod Spara udio iznosi 13%, kod Lidla 25%.

Za Konzum je objavljeno kako su u svojoj internetskoj trgovini u vrijeme pandemije zabilježili 10 puta više internetskih kupaca i 5 puta više narudžbi nego što su imali ranije. Internetska trgovina postoji već 5 godina, a obilježena je i 25 godišnjica Super Konzuma u Vukovarskoj za koju kažu da je bila prva u mnogočemu. Svakodnevno je nudila svježe voće i povrće u prvoj samoposlužnoj tržnici u zatvorenom prostoru, nudila je velik izbor mesa, imala je i prvu pekarnica u maloprodajnom prostoru, kao i prvu cvjećarnicu. To je prva prodavaonica u Hrvatskoj koja je napravila dnevni promet od milijun kuna i prva koja je napravila dnevni promet od dva milijuna kuna.

Objavljeno je i kako je zahvaljujući popularnim Zumićima u sklopu humanitarnog projekta SOS za pčele Konzuma i Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak, zabilježena dvostruko veća prodaja domaćeg meda u odnosu na isto razdoblje lani.

Konzum se u vrijeme krize pokazao i kao glavni partner hrvatskih proizvođača kampanjom i projektom ”Najbolje iz Hrvatske” koja je trajala kroz cijelu 2020. godinu.

U prosincu je proglašen pobjednik projekta ”Startaj Hrvatska” koji su pokrenuli Spar Hrvatska i Nova TV kako bi inovativnim hrvatskim poduzetnicima pomogli u plasmanu njihovih proizvoda na police velikog trgovačkog lanca. On je Goran Čipčić, a njegov proizvod Zorina mast dobio je titulu HIT proizvoda 2020. godine.

Krajem godine Hrvatsku je pogodio veliki potres te unesrećio brojne građane na području Sisačko-moslavačke županije, te su trgovački lanci Lidl i Kaufland zajednički donirali 15 milijuna kuna kako bi olakšali zbrinjavanje ljudi, ali i saniranje razrušenih građevina.

Najviše je objava zabilježeno u Večernjem i Jutarnjem listu, oba medija po 15 objava. Slijede Glas Slavonije, Novi list i Slobodna Dalmacija, dok se najmanje objavljivalo u Glasu Istre. Objave u svim dnevnim novinama zabilježene su za Konzum, Spar, Lidl i Kaufland. Gledajući pojedinačno po trgovačkim lancima, više se objavljivalo u regionalnim dnevnicima.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!Prethodni članakNa zagrebačkoj Online tržnici i proizvodi iz Banovine
Sljedeći članakSanja Petek Mujačić nova direktorica konzultantske kuće Hauska & Partner