Nakon višemjesečne pauze jaja iz BiH ponovo idu u EU

Predrag Miličić, direktor Agreksa iz Donjih Žabara, jedine kompanije u BiH koja ima dozvolu za izvoz jaja, podsjetio je kako unazad pola godine nije bilo izvoza jaja ni u okolne zemlje, kao ni na tržište Europske unije jer su proizvođači prioritet u opskrbi dali potrošačima u Srpskoj i Federaciji BiH

Nakon višemjesečne obustave izvoza jaja iz BiH prvi kamion otišao je za Hrvatsku, a izvoznik očekuje da će se s dolaskom proljeća posao intenzivirati, najavljujući i mogući pad cijena ove namirnice na domaćem tržištu, prenosi portal Indikator.ba.

Predrag Miličić, direktor Agreksa iz Donjih Žabara, jedine kompanije u BiH koja ima dozvolu za izvoz jaja, podsjetio je kako unazad pola godine nije bilo izvoza jaja ni u okolne zemlje, kao ni na tržište Europske unije jer su proizvođači prioritet u opskrbi dali potrošačima u Srpskoj i Federaciji BiH.

Miličić je napomenuo kako je takva odluka bila neminovna kako ne bi došlo do nestašice jaja na domaćem tržištu.

“Ovaj sektor proizvodnje prošao je izuzetno težak period koji je počeo još 2020. i pojavom koronavirusa. Pratila su nas enormna poskupljenja svih inputa proizvodnje, što krajnja cijena jaja nije mogla pratiti. Zbog svega toga došlo je do gašenja ozbiljnog broja domaćih farmi, tako da je u jednom momentu potražnja nadmašila ponudu”, pojasnio je Miličić.

Dodao je da je u međuvremenu došlo do normalizacije proizvodnje kao i stabilizacije troškova i cijene jaja, što je omogućilo da izvoz ponovo krene.

“Došlo je i do smanjenja potražnje na domaćem tržištu, što je logično za ovo doba godine, tako da smo prošloga tjedna ponovo krenuli s izvozom. Prvi kamion otišao je u jednu od tvornica u Hrvatskoj i nadamo se da će posao biti intenziviran tijekom ljetnih mjeseci, kada kreće turistička sezona na primorju, tako da očekujemo plasman robe i u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, a javljaju se i zainteresirani kupci iz Mađarske, Češke i Italije”, dodao je Miličić koji smatra da sektor peradarstva ulazi u razdoblje stabilizacije cijene inputa, zahvaljujući čemu bi moglo doći do blagog pojeftinjenja jaja u BiH.

Predrag Miličić kaže da BiH još čeka dozvolu za izvoz konzumnih jaja te da na ino-tržište plasiraju isključivo jaja namijenjena industrijskoj proizvodnji.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakVeliki skok broja prijava na IAB-ovo natjecanje MIXX Awards Croatia
Sljedeći članakGoogle dogovorio kupnju hrvatske softverske tvrtke Photomath