Namazi: Dobro se maže

U 2018. godini, zaključno s prosincem, namazi su ostvarili rast vrijednosne prodaje u odnosu na godinu prije uslijed rasta vrijednosne prodaje svih pripadajućih kategorija osim voćnih namaza.

U grupu kategorija namazi uključene su paštete, čokoladni, mliječni i voćni namazi. Kategorija pašteta uključuje proizvode na kojima je jasno naznačeno da su paštete (pate). Mogu biti napravljene od smjese mesa, začina, ribe i povrća. Nalazimo ih na policama i imaju dugačak rok trajanja. Uz dugotrajne paštete u kategoriju su uključene i one koje nisu trajne i potrebno ih je čuvati u hladnjaku. Zamjena za paštetu također je dio ove kategorije, na proizvodima je naznačeno da su paštete, ali im je baza soja kojoj se mogu dodati različite vrste povrća. Uz to, kategorija uključuje i namaze koji za osnovu imaju meso, ribu, povrće ili kombinaciju nečeg od ovo troje. Na proizvodima je jasno naznačeno da su paste, namazi ili namazi za sendviče.

Čokoladni namazi pakirani su u staklenke, tube ili plastične čašice. Mogu se konzumirati u obliku u kojem jesu ili kao namaz na kruhu, palačinkama ili drugim desertima.
Mliječni i sirni namazi s okusom ili bez, napravljeni od sira ili svježe mliječne kreme, skladište se isključivo u rashladnim uređajima. Obično su pakirani u plastične posudice. Ovdje su uključeni i nemliječni sirni namazi, to su proizvodi napravljeni kako bi zamijenili sirni namaz u okusu i izgledu, a napravljeni su od zamjenskih sastojaka kao što je tofu.
Voćni namazi uz sve vrste marmelada i džemova koji se koriste kao namaz za kruh ili za kolače uključuju i marmelade i džemove za dijabetičare.

KRETANJE U KATEGORIJI
U 2018. godini, zaključno s prosincem, namazi su ostvarili rast vrijednosne prodaje u odnosu na godinu prije uslijed rasta vrijednosne prodaje svih pripadajućih kategorija osim voćnih namaza. Vrijednosno najznačajnije su paštete koje nose 45% vrijednosne prodaje namaza. Slijede mliječni namazi s 26% vrijednosnog udjela, čokoladni namazi s 19% i na kraju voćni namazi s 10% vrijednosnog udjela.

Kroz moderne formate (hipermarketi, supermarketi) prodaje se dvije trećine vrijednosne prodaje namaza (67%), dok se preostali dio (33%) prodaje kroz tradicionalne formate, trgovine mješovitom robom do 300 m2 prodajne površine i drogerije.

Količinska prodaja namaza u posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2018. godine, ima negativan predznak i sve kategorije bilježe pad količinske prodaje, ali je pad količina voćnih namaza najizraženiji. U ukupnoj količinskoj prodaji voćni namazi zauzimaju 17% udjela, čokoladni namazi imaju 21%, mliječni namazi 27% i paštete 35% količinskog udjela.
Vodeća tri proizvođača u namazima po količinskoj prodaji su (abecednim redom): Gavrilović, Podravka i trgovačke robne marke, te čine 51% ukupne količinske prodaje namaza.

Prethodni članakNamazi: Dušu dalo za doručak i brzi obrok
Sljedeći članakPapstar: U skladu s prirodom i željama kupaca