Namazi: Paštete s najviše promocija

Paštete su vodeće u oba promatrana parametra s tim što je njihovo vodstvo ipak izraženije u kvantitativnom parametru. Naime, prema broju promocija udio pašteta je 38,7%, dok su u bruto oglasnoj vrijednosti na čelu s 29,2% udjela.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Namazi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorija pašteta te mliječnih, čokoladnih i voćnih namaza putem kataloga i letaka trgovaca. Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na period lipanj 2019. – svibanj 2020. u usporedbi s godinom ranije.

GODINA U KATALOZIMA
Za početak pogledajmo međusobni omjer vrsta namaza prema broju promocija u katalozima i letcima te ostvarenoj bruto oglasnoj vrijednosti u oglašavanju. Paštete su vodeće u oba promatrana parametra s tim što je njihovo vodstvo ipak izraženije u kvantitativnom parametru. Naime, prema broju promocija udio pašteta je 38,7%, a slijede mliječni namazi s 25,1%, čokoladni namazi s 19,7% te voćni namazi (džem, pekmez, marmelada) sa 16,5% udjela.

Nijedna vrsta namaza u prethodnih godinu dana nije zabilježila neke izraženije skokove ili padove udjela niti u broju promocija niti u GAV-u. Prema ovom drugom parametru, paštete su vodeće s 29,2% udjela, što je tek nešto malo više od drugoplasiranih mliječnih namaza koji drže 27,7%, a nisu daleko niti čokoladni namazi s 23% i voćni namazi s 20,1% udjela.

Pogledajmo sada vodeće brendove u svakoj od ove četiri kategorije. Kod pašteta vodeći je brend Gavrilović koji je u broju promocija zauzeo 43,2% a prema bruto oglasnoj vrijednosti nešto manjih 38,1% udjela.


Sukladno tome, ovaj je brend uvjerljivo ispred konkurencije koju čine brendovi Podravka, Argeta, Piketa i Rio Mare.

Kod mliječnih namaza u broju promocija izdvajaju se dva brenda: Vivis s 31,4% i ABC s 26,9%, dok su u bruto oglasnoj vrijednosti ova dva vodeća brenda zamijenili mjesta pa je na prvom mjestu ABC s 31,8%, a Vivis ima dosta manjih 18,4%. Važne udjele imaju još Dukat Dukatela, ‘z bregov, Philadelphia i President.

U čokoladnim namazima imamo dva izuzetno jaka brenda, no u katalozima i letcima trgovaca Lino Lada je u zadnjih godinu dana napravila dodatni iskorak te je u broju promocija učvrstila svoje vodstvo s gotovo dvotrećinskih 63,8% udjela, dok je u GAV-u zauzela 58,5%. Nutella je to pratila s dosta manjih 15,4% i 16,5% udjela u ova dva parametra, dok su privatne robne marke također dosta prisutne s 14% i 16,4% udjela.

U voćnima namazima Podravka je daleko ispred svih jer je u zadnjih 12 mjeseci u broju promocija ostvarila 39,3% udjela, a u GAV-u 32,4% udjela. Od ostalih u broju promocija vrijedi spomenuti brendove Dida Boža i Doora, dok su im se u bruto oglasnoj vrijednosti pridružili i Bonne Maman, Maraska i Sweet Džem.

Prethodni članakIzvoz talijanskog vina pada prvi put u 30 godina
Sljedeći članakPovjerenje private equity fondova u Srednjoj Europi na najnižoj razini od 2008.