Namazi – Tržište: Konsenzus u vrijednosnom rastu

Sukladno podacima o prodaji, koji ne uključuju cash&carry, institucionalnu prodaju ni diskontne trgovine (Lidl), sve četiri kategorije namaza u periodu travanj 2016. – ožujak 2017. zabilježile su pozitivno kretanje vrijednosne prodaje, no količinski rast pritom su ostvarili samo čokoladni namazi

PAŠTETE
Kategorija uključuje proizvode na kojim je jasno naznačeno da su paštete. Paštete mogu biti napravljene od smjese mesa, začina, ribe i povrća. Nalazimo ih na policama, imaju dugačak rok trajanja.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): As Commerce (As Commerce), Droga Kolinska (Argeta), Gavrilović (Gala, Gavrilović), Podravka (Eva, Leo, Podravka, Pik, Piketa), PPK (PPK) te trgovačke robne marke koje same nose 7,8% količinske prodaje.

Kategorija pašteta u zadnjih je 12 mjeseci ostvarila gotovo istu prodanu količinu (pad od jedva primjetnih 0,2%) s ukupno 4 milijuna 237 tisuća i 200 kg, a vrijednost je istovremeno porasla za 2%, na 284 milijuna 252 tisuće i 600 kuna.

S 38% udjela u količinskoj prodaji supermarketi su vodeći tip prodajnog mjesta, a slijede ih hipermarketi s udjelom od 27%. Velike (16%) i srednje (14%) su gotovo izjednačene, dok male trgovine mješovitom robom s 5% ipak osjetno zaostaju.

Mesne paštete su dominantno zastupljene u podjeli prema sastavu i drže 86,7% količinskog udjela. Ostatak se odnosi na riblje paštete (10,3%) i vegetarijanske paštete (3%).

Pakiranje veće od 51 g dominira u podjeli prema veličini pakiranja s 81,7% količinskog udjela, dok pakiranja od 30 g do 50 g imaju 15,1%, a pakiranja do 30 g drže 3,2% udjela.

SVJEŽI NAMAZI
Mliječni i sirni namazi s okusom ili bez, napravljeni od sira ili svježe mliječne kreme, skladište se isključivo u rashladnim uređajima. Obično su pakirani u plastične posudice.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Belje (Abc, Abcela, Belje), Dukat (Dukatela, President), Meggle (Meggle), Vindija (Vivis, ‘z bregov) te trgovačke robne marke koje same nose 14,8% količinske prodaje.

U količinskom pogledu kategorija je zabilježila blago smanjenje (-0,4%), na ukupno 3 milijuna 565 tisuća i 200 kg, dok je vrijednosna prodaja ostvarila rast od 1,7%, na 182 milijuna 265 tisuća i 900 kuna.

Supermarketi su ovdje još uvjerljiviji nego kod pašteta s 41% udjela u količinskoj prodaji. Nešto više od četvrtine prodaje (26%) imaju hipermarketi, velike trgovine mješovitom robom drže 17%, srednje trgovine mješovitom robom 10%, a male trgovine mješovitom robom svega 5% udjela.

Sirni namazi u ovoj kategoriji vode glavnu riječ jer u podjeli prema tipu zauzimaju 72,7% količinskog udjela, dok ostatak gotovo u cijelosti otpada na mliječne namaze (26,7%). Butterino je također prisutan, ali s vrlo malih 0,6% udjela.

U podjeli prema okusu ukupno 84,4% količinskog udjela pripada svježim namazima bez okusa, dok namazi s okusom uzimaju preostalih 15,6% udjela.

VOĆNI NAMAZI
Kategorija uključuje sve vrste namaza na bazi voća (marmelade, džemovi, pekmezi) koji se koriste kao namaz na kruh, za kolače i sl. Mogu biti različitih okusa i veličina.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Eurovoće zadruga (Doora), Hermes International (Dida Boža), Podravka (Podravka) te trgovačke robne marke koje same nose 29,7% količinske prodaje.

Kao i kod prethodne dvije kategorije i kod voćnih namaza bilježimo pad količinske i rast vrijednosne prodaje. Naime, količinska je prodaja s 2 milijuna 221 tisuću i 300 kg smanjena za 3,6%, dok je vrijednosna prodaja istodobno rasla malih ali ipak pozitivnih 0,5%, na 69 milijuna 430 tisuća i 400 kuna.

Supermarketi u ovoj kategoriji imaju najčvršću poziciju među svim namazima jer se ukupno 42% količinske prodaje realizira kroz ovaj tip prodavaonica. Hipermarketi imaju četvrtinu udjela (25%), a velike trgovine mješovitom robom nešto manje od petine (18%).

Vrijednih 11% udjela imaju i srednje trgovine mješovitom robom, a nevelikih 4% udjela ostaje malim trgovinama mješovitom robom. Džem je uvjerljivo vodeći tip voćnih namaza sa 67,8% količinskog udjela.

Pekmez ima 13,4%, marmelada 3,8%, a ostali voćni namazi drže 15% udjela. Prema tipu pakiranja staklo je s 87,6% udjela u količinskoj prodaji dominantno, dok je u plastičnu ambalažu pakirano 12,4% količina voćnih namaza.

ČOKOLADNI NAMAZI
Kategorija uključuje sve čokoladne namaze obično pakirane u staklenke ili plastične čašice. Mogu se konzumirati u obliku kojem je ili kao namaz na kruhu, palačinkama ili drugim desertima.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Ferrero (Nutella), Podravka (Lino lada) te trgovačke robne marke koje same nose 20% količinske prodaje.

Čokoladni namazi jedini su zabilježili pozitivni trend kod oba prodajna pokazatelja, premda je količinska prodaja zabilježila mršavih 0,7% rasta, na ukupno prodanih 2 milijuna 898 tisuća i 900 kg, no zato je vrijednosna prodaja ostvarila lijepi plus od 6,3% i dosegnula iznos od 137 milijuna 854 tisuće i 800 kuna.

Supermarketi su i ovdje vodeći s 40% udjela u količinskoj prodaji, a slijede ih hipermarketi s 30%. Ostatak su među sobom podijelile velike (15%), srednje (11%) i male trgovine mješovitom robom (4%).

Prema veličini pakiranja gotovo polovicu količinskog udjela ima pakiranje od 401-999 g, a odmah iza dolazi pakiranje od 400 g s 38,1% udjela. Ostala pakiranja imaju male udjele: 201-399 g (5%), 200 g (3,5%), više od 1.000 g (3,4%) i do 199 g (1,1%).

Omjer stakla i plastike u podjeli prema tipu pakiranja ovdje je još izraženije u korist stakla (89%), negoli je to kod voćnih namaza, dok je plastika tip pakiranja u kojem se proda 11% ukupnih količina čokoladnih namaza.

Prethodni članakFeravino velike nade polaže u Cuvée Miraz 2015.
Sljedeći članakNadzorni odbor Podravke d.d. produžuje mandat aktualnoj Upravi