Namazi – Važan sastavni dio komunikacije

Namazi su iznimno popularna kategorija koja čini važan sastavni dio komunikacije kataloga i letaka trgovačkih lanaca. Pogledajmo kako su komunicirali u posljednjih godinu dana.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Namazi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorija putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period lipanj 2022. – svibanj 2023. vs. lipanj 2021. – svibanj 2022.

Uspoređujući međusobni omjer promatranih kategorija namaza možemo vidjeti kako su mesne paštete na vrhu poretka prema broju promocija s 47% udjela, uz rast od 2% u usporedbi s godinom ranije. Mliječni namazi zabilježili su isto toliko rasta te sada drže 27%, dok su slatki namazi imali negativan trend od -4% pa sada drže 21% udjela. Na kraju dolaze alternativni namazi koji su u oba godišnja perioda držali 5% udjela prema broju promocija.

Ako pak pogledamo drugi parametar, bruto oglasnu vrijednost, onda je situacija značajno drugačija jer su tri vrste namaza skoro izjednačene. S identičnim trendom minimalnog rasta mesne paštete i mliječni namazi došli su do 32%, ali su ipak mesne paštete za decimalnu vrijednost ispred. Tek 2% manje imaju slatki namazi koji lani bili izjednačeni s gornje dvije kategorije, a sada su na 29% udjela u GAV-u. Alternativni namazi ostvarili su 7% udjela u obje godine te je njihova prisutnost u ovom oglasnom kanalu rastuća.

VODEĆI BRENDOVI
Kod mesnih pašteta vodeći je brend Gavrilović koji je prema broju promocija ostvario 4% rasta te je zauzeo gotovo polovicu (49%) ukupnog broja objavljenih oglasa u zadnjih 12 mjeseci. Drugoplasirani brend je Argeta koja je imala blago smanjenje od 2% i sada ima 12% udjela, a isti je trend imao i brend Podravka koja je sada na 11%. Prema bruto oglasnoj vrijednosti Gavrilović je također na vrhu s tek nešto manjih 41% i rastom od 1%. Argeta je druga s 19% ostvarivši pritom pad od 2%, a Podravka je na trećem mjestu pala za 1% i sada ima 12% udjela u GAV-u.

Vivis je kod mliječnih namaza vodeći brend s 23% udjela prema broju promocija, uz minimalni pad od 1% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, čime je s vrha skinuo brend ABC koji je imao minus od 6% i sada drži 21% udjela. Dukatela je na trećem mjestu svoj udio udvostručila s 5% na 10%.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti na čelu poretka vodećih brendova mliječnih namaza je ABC s 25% udjela, unatoč smanjenju od 7% u zadnjih 12 mjeseci. Vivis je na drugom mjestu rastao 2% i sada ima 18%, a Philadelphia je u plusu 1% te drži 9% udjela u GAV-u na trećem mjestu.

Kod slatkih namaza Lino Lada je daleko naprijed s čak 59% udjela prema broju promocija, što je blago smanjenje od 3% na međugodišnjoj razini. Slijedi Nutella sa 16% (+1%) i Milka s 5% (+1%). Privatna robna marka u ovoj kategoriji ima solidnih 14% udjela i u plusu je od 3%. S druge strane, vodstvo Lino Lade tek je nešto manje izraženo prema bruto oglasnoj vrijednosti. Naime, Podravkin brend drži 49% udjela, što je za 1% manje nego u prethodnoj godini, dok je Nutella ostvarila 1% rasta i sada ima 21%, a Milka je u plusu 4%, došavši na sadašnjih 13% udjela u GAV-u. Privatna robna marka drži 12% ili 1% manje nego u godini prije.

Prethodni članakVukovarsko pivo predstavilo unikatne Startas tenisice
Sljedeći članakNestlé: Ukupna prodaja porasla za 1,6 posto