Nema prodaje Mercatora dok Debeljak ne ode

ziga-debeljak-midi1“Trajanje” Debeljaka na čelu najvećeg slovenskog trgovačkog lanca ovisi prvenstveno o iznosu otpremnine na koju prema ugovoru ima pravo. A vlasnici ne žele isplatiti visoku otpremninu

Ni nakon prve sjednice novog Nadzornog odbora Mercatora nije jasno koliko će još dugo uprava u ostavci voditi najveći slovenski trgovački lanac. No, do promjene uprave Agrokor neće ni blizu Mercatora, tvrdi slovenski poslovni list Finance pozivajući se na neimenovane izvore.

O tome koliko dugo će u upravi ostati njen trenutni predsjednik Žiga Debeljak i Melita Kolbezen, koja je zadužena za financije, odlučit će nadzorni odbor nakon što razmotri njihove ugovore. Time se bavi kadrovski odbor koji čine svi članovi nadzornog odbora koji predstavljaju vlasnike (Matej Lahovnik, Rok Rozman, Marjeta Zevnik, Boris Galić i Zdenko Podlesnik) te predstavnica zaposlenih Mateja Širec.

Do imenovanja nove uprave sadašnja uprava nastavit će voditi tvrtku s punim ovlastima, priopćeno je iz Mercatora. Imenovana je i revizijska komisija, u kojoj su Marjeta Zevnik i Rok Rozman, a još jedan vanjski član bit će izabran na idućoj sjednici Nadzornog odbora.

Za predsjednika Nadzornog odbora je, očekivano, izabran Matej Lahovnik, a potpredsjednik je Rok Rozman iz UniCredita.

Izvori bliski Agrokoru, koji Debeljak smatra nepoželjnim preuzimateljem, kažu da o mogućem novom pokušaju preuzimanja Mercatora još nisu razgovarali. Očekuje se da uskoro budu, ali to se neće dogoditi dok Debeljak sjedi u upravi. Naime, Debeljak vjerojatno ponovno ne bi dopustio dubinsko snimanje kao što su zahtijevali Agrokorovi financijeri EBRD i JP Morgan.

Finance ističu kako je “trajanje” Debeljaka na čelu najvećeg slovenskog trgovačkog lanca ovisno prvenstveno o iznosu otpremnine na koju prema ugovoru ima pravo. Neslužbeno, otpremnina iznosi između 12 i 24 mjesečne plaće, uz redovnu isplatu plaće za šest mjeseci. Iste uvjete imao je u ugovoru njegov prethodnik Zoran Janković.

Debeljak, koji bi posao u Mercatoru želio okončati u iduća dva mjeseca, na pitanja o otpremnini ne želi odgovarati. Ako su spomenuti uvjeti točni, riječ je o maksimalnom iznosu od 412.500 eura bruto.

Izvori bliski vlasnicima tvrde da oni nemaju namjeru isplatiti visoku otpremninu, što znači da Debeljak u Mercatoru ostaje do 30. rujna. (Bankamagazin)

Prethodni članakZagreb Wine Gourmet Weekend povezao najznačajnije domaće udruge vinara
Sljedeći članakDomaće se gasi – uvoz odojaka dosegao 50 posto potreba